Kokböcker för friluftsliv

Kokböcker för friluftsliv

Utekokböcker
Laga mat i fjällen och Kokbok för friluftskockar
Ute är det en gråmulen torsdagsförmiddag. Regnskurarna avlöser varandra och inne är det varmt och skönt med en temugg. Under årens lopp har jag läst endel kokböcker för uteliv. Här är kommer en presentation av några.

Laga mat i fjällen av Anita Forssell.
ISBN 91-7156-073-4 Utgiven av STF 1991.
Mycket grundläggande om näringsfysiologi.
Gammalmodigt om köksutrustning men boken är trotts allt från 1991.
Bra beskrivning av olika råvaror man kan använda sig av,
Mycket bra info om att torka mat själv.
Få men användbara recept som utgår ifrån att man torkar själv.
En bra bok för fjällvandrare. Enkel och konkret. Skulle gärna se en uppdatering av denna 20år gamla upplaga! En liten och naggande god bok som rekommenderas!

Kokbok för friluftskockar av Fredrik Hjelmstedt och Jonas Sundvall.
ISBN 978-91-976417-4-6 Utgiven av Calazo förlag 2007.
Bra uppdaterad om råvaror och köksutrustning.
Många riktigt bra idéer men några riktiga bottennapp som ex: påssoppa med en näve couscous för att inte nämna Bullens pilsnerkorv med pulvermos. Man underskattar sina läsare lite väl mycket.
Boken innehåller 125 recept och 54 smarta tips. Allt är inte bra men det finns mycket idéer och inspiration kvar att hämta ur denna bok. Saknar dock ett kapitel om att torka mat själv. Förövrigt en mycket läsvärd bok!

Utekokböcker
På en låga och Laga äta ute.

På en låga av Karin Sundqvist.
ISBN 978-91-976090-1-2 Utgiven av Barking Dog Publishing 2007.
Lite tunn presentation av köksutrustning.
Råvarorna är utan tvekan snobbifierade! Exempel på det : ’jag köper mina mergueze hos den latinamerikanske handlaren i Hötorgshallen i Stockholm.’ För oss normala människor så behöver vi kanske översätta detta till svenska och då handlar det om vart man hittar sina oliver…
Denna bok vänder sig inte till oss vildmarkingar. Kanske passar den för kajakpaddlaren som bor i centrala Stockholm och paddlar dagsturer. Många av råvarorna har ju aldrig ens passerat Polcirkeln!
Slutsatts: Använd dina surt förvärvade slantar till något annat!

Laga äta ute av Gösta Frohm och Görel Kristina Näslund.
ISBN 91-92-44049-1 Utgiven av Ronzo Boktryckeri 1975
Väldigt grundläggande. Intressanta inslag om hur man röker fisk, lagar mat på eld, gravar fisk, vilka råvaror i naturen man kan använda osv.
Intressant svensk friluftshistoria. Läsvärd och kostar nog inte många tior på ett antikvariat!

7 svar på ”Kokböcker för friluftsliv

 1. Lugn bara lugn då jag får lite tid över skall jag skriva en kokbok för friluftsliv, råvarorna kommer garanterat gå att finna i både STF stugor och små bensinmackar i Murjek (har de någon bensinmack eller är det bara en tågstation?).

  1. En sådan kokbok saknas helt klart! Gärna ett kapitel om näringslära och vätskeintag samt om hur man torkar mat själv! Enkla recept som fungerar under enkla förhållanden för oss enkla männniskor!

  2. Om en månad kommer det en bok i handeln om att Torka mat på Calazo förlag. Håll utkik! Att den håller måttet vet jag, eftersom att jag skrivit den själv 😉 Maila mig Matti så kan du få en bok till ett mkt bra pris, så kan du avgöra själv. Har också Laga äta ute -fin bok! Kolla också in på http://www.friluftskokboken.se vettja.

   Det var allt för idag!

 2. jag vill bara lyfta ”på en låga” en aning! gillar boken skarpt eftersom jag tycker att laga mat o äta är nåt av det viktigaste när man är ute, man ska äta gott och lyxigt trots att man sitter ute bland topparna o fryser för att man trodde augustinätterna skulle vara varmare just detta år.. min philosofi: äter man gott, mår man gott! och dessutom är det superkul att förbereda lyxmat till fjällen! för oss Jokkmokksbor kanske denna merguezen är snobbigt men undra vad Stockholmaren skulle tycka om den, för oss nästan vanliga rensteken, men för dom nåt utav det mest exotiska som finns.. eller skabram osten – helt perfekt att ha med sig på tur! min första veckotur hade jag bl a ett hemmabakat fruktbröd samt smör med mig medans resten av gruppen väntade en kvart varje måltid för att vänta att deras mat skulle måjsas till (usch, bara tanken gör mig illamående..) i slutet av veckan kom dom och tigde bröd av mig 😉 bär jag själv torkar jag allt innan men piffar upp och lyxar till med en skvätt olivolja, en bit skabram ost, salta cashewnötter.. men har man hundarna med sig får inte vinflaskan sakna!!
  men tyvärr tror jag att det är många som tänker lite fel när dom tror att dom måste få i sig mer eftersom dom förbränner mer ute i den friska luften, ett utomordentligt bra exempel är Finnmarksløpet.. bara man har mars och snickers med sig och några treo för att inte somna löser sig resten.. nejnej.. talesättat att man är gjort av socker visar ju att man ska låta bli med just det om man vill bli stor och stark! jag har ju en liten hemlis hur jag fick Sigrid att äta som ingen annan gjort 😉 men det tänker jag inte avslöja här *lol*

  1. Så sant!
   Kul att du gillar boken ”På en låga”.
   Vad gäller att äta gott ute så är jag fullständigt enig med dig! Stor del av nöjet är ju just att sitta vid elden eller ligga i tältet och pyssla med maten.
   Sedan så är ju godis av alla de slag också något som man kan njuta av till kaffet eller teet.
   / Matti

 3. 🙂 jag är ju själv lite av en matfreak 😉 och självklart får en god bit choklad inte sakna i packningen och snacka om hur gott det är med chips när man efter en lång och energikrävande dag anläder i lägret!! men mat ska vara mat! hej hopp 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *