Älgsafari i Rapadalen, Sarek Nationalpark

Älgsafari i Rapadalen, Sarek Nationalpark

Sarek Nationalpark är Europas äldsta nationalpark och instiftades 1909. Sarek är mytomspunnet då området länge var dåligt kartlagt och det är inte alltid så lätt att färdas här. Det är ett område som är känt för sina stora älgar, Sarekälgarna, och kontrasterna mellan de djupa gröna dalarna och de karga högfjällen med glaciärer kan man inte undgå att fascineras av. I området har det funnits en nomadkultur som levt här långt innan Sverige som land hade lagt detta landet under sig. Idag bedriver ättlingar till den kulturen en modern renskötsel här.

Under september hösten 2020 begav jag tillsammans med en grupp fotografer, viltskådare och vandrare oss ut på en viltsafari och vandring in i området för att uppleva Sarek och dess vilda djur. Vi fick en fantastisk norrskensupplevelse, en stor älgtjur på riktigt nära håll och vi fick möta vintern. Det blev lite klurigt sista dagen då dimman låg tät och vi väntade på en helikopter. Vi hade nämligen kunna blivit kvar i Sarek någon dag längre pga dimma och som guide, med trytande matförråd och gäster som har biljetter för hemresan så är inte så roligt.

Nu har jag redigerat en film från denna älgsafari så ni kan få se hur vi hade det där ute. Inför hösten 2021 har vi redan en avgång fullbokad så vi har lagt ut ytterligare en avgång i augusti. För den som inte vill ha det lika tufft vädermässigt som i filmen så rekommenderar vi istället att kolla på turen i augusti. Lägger en länk till turerna om någon skulle känna sig sugen att kolla närmare på dessa.
/ Matti i Jokkmokk

Fiskflyg-sarek-helikopter
Fiskflygs trevliga pilot droppade oss strax utanför parkgränsen till Sarek.

Vandring-rapadalen-sarek
Vi vandrade omkring ganska mycket under vår jakt på de berömda sarekälgarna-

Sarekälg-sarek
Sakta kom en av Sarekälgarna smygandes mot oss då jag lockade.
Sarekälg
En av Sareks stora älgtjurar.

Tält-älgsafari-sarek
Det är ganska mysigt att tälta när höstmörkret sänker sig över Sarek.

Norrsken-rapadalen-sarek
Norrsken i Rapadalen, Sareks nationalpark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *