Fjälltur med tält eller mellan stugor?

Fjälltur med tält eller mellan stugor?

Tält-fjällvandring
Tältlivet ger dig frihet att hitta dina egna pärlor i fjällvärlden.
Skall man fjällvandra med ett tält eller skall man vandra mellan olika stugor? Vad är enklast, bekvämast roligast, säkrast? Jag skall försöka reda ut detta på ett enkelt sätt.

För det första så måste du kolla om det verkligen finns stugor i det området där du skall vandra. Det kan även vara bra att kolla om dessa stugor är överbelamrade med gäster eller tämligen tomma. Svenska Turistföreningen driver ett antal stugplatser runt om i den svenska fjällvärlden. Senaste åren har fjällvandring ökat i popularitet och därmed har stugorna längs populära leder haft en tendens att bli allt mer överfulla och då särskilt under högsäsong.

När man gör en fjälltur mellan stugor har man möjligheten att packa lättare, vilket är en klar fördel. Stugorna är utrustade med gasspisar och ofta mysiga vedkaminer för värmens skull. Man slipper bära på tält, sovsäck och liggunderlag samt en del köksutrustning med tillhörande bränsle till köket. Detta i sin tur leder till att man kan välja en mindre och lättare ryggsäck. På vissa av stugplatserna kan man dessutom välja att köpa proviant vilket gör att man inte ens behöver bära all maten med sig. En ryggsäck på under 10kg för en vecka med stugboende och provianteringsmöjligheter efter vägen är ingen omöjlighet!

Nackdelarna med en stugtur är att din färdväg blir mer eller mindre förutbestämd. Du måste helt enkelt vandra ända fram till stugan. Att bo i en överfull stuga en regnig dag när alla fjällvandrare skall torka sin utrustning är inte heller en toppenupplevelse. Under myggsäsong är det dessutom alltid några mygg som hittar in i stugorna. När man gått och lagt sig kommer dessa framsurrandes på ett irriterande sätt och resten förstår ni nog.

Fjällvandring med tält ger som ni förstår en betydligt tyngre packning. Däremot så får man en frihet att kunna stanna precis vart man själv vill vilket är en klar fördel. Man får dessutom en portionen av ensamhet, då man kan hitta sina egna pärlor, lite utanför de vanligaste vandringsstråken. Vad gäller myggen i ett tält så ägnar man fem minuter åt att jaga dem inne i tältet och sedan är det problemet mer eller mindre över fram tills nästa gång man öppnar tältdörren. Tältet kan man dessutom välja att placera på en liten höjd där vinden fläktar bort de mesta av flygfäna.

Kombinationsturer där man vandrar mellan stugorna men bor i tält på stugplatsen har jag aldrig riktigt förstått. Då får man, enligt mitt sätt att se på det, nackdelarna av båda. Att däremot genomföra en tälttur med någon enstaka natt i en stuga för att få tillgång till bastu, torka utrustning osv kan vara ett väldigt lyckat upplägg.

Skall man fjällvandra med tält eller mellan stugor är alltså ett ganska personligt val. Är man en oerfaren fjällvandrare och dessutom inte äger ett tält så tycker jag nog man kan börja med en stugtur. Vad är era erfarenheter och tankar i detta ämnet? Ni får gärna dela med er av era tankar i kommentarsfältet här nedan.

Fjällvandrin-stuga-tält-2
Stugorna ligger oftast längst markerade leder med broar över de värsta jåkkarna.

Tältturerna ger en skön frihet.

Fjällvandrin-stuga-tält-1
Stugorna har bekvämligheter såsom utedass, värmande kaminer, trevliga stugvärdar och man får tak över huvudet.

Hilleberg-akto-1
Även ett tält kan erbjuda komfort.


Okategoriserade

2 svar på ”Fjälltur med tält eller mellan stugor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *