Livet på tur

Livet på tur

Hundspann-jokkmokk-4
Solen är åter på väg ned men färgar de skogsklädda bergen runt oss med sina sista strålar.
Just nu packar jag för ännu en fyradagarstur. Efter dessa dagar kommer jag att haft förmånen att få vara på övernattningsturer under totalt 24 dagar sedan början av december. När jag kommer hem igen har jag några få dagar på mig att packa om inför de kommande fjällturerna. Den 26e Februari styr jag åter västerut för nio veckor på tur eller rättare sagt 60 dagar innan jag kommer hem. Förhoppningsvis går allt enligt planen och vi styr spannen upp vid kenneln den 26e April om allt går vägen. Då kommer jag att ha tillbringat 84 dagar ute på tur denna vintersäsong. Förhoppningsvis så blir det dessutom ytterligare några dagar ute efter jobbsäsong.

Att detta är ett arbete är det inget snack om. Allt är verkligen inte bara guld och gröna skogar men det är ändå nästan alltid roligt. Nu har vi antagligen den allra värsta kylan bakom oss. -45C är inte någonting jag ser fram emot även om det är vackert och oftast värt det jobbiga. Solen är tillbaks och jag inbillar mig att den till och med värmer lite. Det känns som riktig vår en del dagar.

Först nu i mitten av Februari har vi fått lite varmare temperaturer. Från i princip mitten av December tills nu har tempen legat konstant mellan -15C ned mot närmare -40C. Detta gör att hundarna tappar vikt. I princip alla hundar skulle gärna få vara något fetare än vad de är just nu. Vi sliter därför med att mata upp dem och ge dem lite fettreserv. Det är ett i princip ett lika omöjligt som att föröka få en mager maratonlöpare att bli rund. Hur som helst så får hundarna bra mat och vi har koll på deras status. De blir lite tunna men bygger fortfarande muskler. Jag skall försöka skriva lite mer om detta senare.

Det finns så mycket som jag gärna skulle skriva om. Saker som vi lärt oss igenom åren och som vi gärna skulle dela med oss av. Problemet är bara att vi bara har 24 timmar per dygn och tiden vid datorn ofta blir lidande till förmån för tiden med hundarna som tur är.

Hundspann-jokkmokk-1
Bruna och Flisan samt en del fler av våra hundar.

Hundspann-jokkmokk-2
Solens återkomst är verkligen någonting som man uppskattar efter en midvinter norr om Polcirkeln.

Hundspann-jokkmokk-5
Mat över öppen eld är grejer!

Hundspann-jokkmokk-3
Berg som är skogsbeklädda är så mycket vackrare än berg som är kalhuggna.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *