Lappland och Skåne

Lappland och Skåne

Skåne-lappland-3
Pappas lilla paradis mitt i den skånska myllan.
Under de senaste veckorna har jag färdats några gånger mellan Lappland och Skåne. Det blir närmare bestämt 380 mil med bilen från mitt torp i norr tur och retur till pappas gård på den skånska slätten. Det blir en resa i vårt fantastiska och avlånga Sverige. I norr ligger isarna ännu medan äppelträden blommar i söder.

Det blir även en resa som inte är fysisk. Pappa saknas verkligen och minnen kommer upp, tankarna snurrar nästan snabbare än trippmätaren på bilen. Vi minns och sörjer de som lämnat oss men vi får aldrig glömma att göra någonting för de som skall vara här efter oss. Hur behandlar vi miljön och denna planeten? Hur behandlar vi medmänniskor?

Tillsammans med med min bror och syster fick vi några riktigt fina dagar på pappas gård när vi har börjat städa ut. Sedan har även jag och min mor hunnit ned en vända och fortsatt plockandet. Att få göra detta tillsammans med dem är värdefullt. Ibland skrattar vi galet åt minnen av roliga saker som pappa gjort. Ibland är det sorgset allvarligt. Att farsgubben fattas är ett som är säkert och det gör ont. Så är det och så måste det få vara.

Skåne är fantastiskt vackert och intressant. Hade jag inte haft 55 hundar här hemma på torpet skulle nog Stina och jag bott en sommar på pappas gård innan den skall säljas. Samtidigt så är känslan enorm att komma norrut till midnattssolens land. Ljusa nätter, klar kall luft och här uppe känns det verkligen som att man kan andas på ett annat sätt.

Skåne-lappland-4
Rapsen blommar vackert gul.

Skåne-lappland-5
Tomas går igenom papper och böcker.

Skåne-lappland-6
När pappa inte konstruerade dammluckor passade han ibland på att smida.
Skåne-lappland-1
Jenny hittade en sax som garanterat är inköpt på loppis och sedan har blivit slipad och justerat efter konstens alla regler i pappas smedja.

Skåne-lappland-2
Zelda och jag fick några fina promenader i Skåne. Nu har pappas trogna kamrat flyttat till vår mor i Jämtland.

Skåne-lappland-7
Ensliga vägar, midnattssol, klar och kall luft är verkligen något speciellt hemma i norr.


Okategoriserade

2 svar på ”Lappland och Skåne

 1. Beklagar sorgen. Det var verkligen väldigt tidigt att gå bort vid den åldern.
  Visst är det häftigt att det är en sån skillnad beroende på var man är i det här landet… Skåne är vackert, men ingenting jag längtar tillbaka till. Jag är en sån som hör hemma i skogen. Det är som du säger, lättare att andas när man kommer därifrån…

  1. Hej Evelina!
   Kanske är det så att det är lättare att andas när man kommer dit man ’hör hemma’? Sedan kanske en del har lättare att andas i en stad medan andra andas bäst ovan trädgränsen.
   Det gäller att hitta hem! Hem där man själv trivs.
   🙂
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *