Övernattningsturerna har börjat

Övernattningsturerna har börjat

Övernattningstur-hundspann-december-4
Skogarna är vintrigt snötyngda.
Så var vi igång även med övernattningsturerna för denna säsong. Förra veckan hade jag en fyradagarstur och en tvådagarstur på schemat. Eftersom vi haft en del problem med isarna på Purkijaure så blev alla nätter med vår tältcamp som bas. Det har gjort att vi tyvärr har fått snurra på ett ganska begränsat område. Vi har ändå fått till bra dagsturer i lite olika riktningar på riktigt bra spår.

Hundarna brukar alltid vara extra heta då de skall ut på årets första jobb med flera gäster som kör själv. I år har de verkligen imponerat. Det mesta har gått lugnt till utan hoppande, ryckande och skrikande hundar. Detta känns riktigt lovande inför den kommande säsongen. Lugna hundar gör hela min arbetssituation så mycket trevligare. Jag slipper vara irriterad på hundarna och istället kan vi tillsammans koncentrera oss på att göra ett bra jobb. Det blir mer teamkänsla med hundarna på nått sätt.

Just nu är det mycket älg i vårt närområde. De är sega på att flytta sig från spåren och jag misstänker att de har det kärvt. Annars har renarna även de börjar röra sig in i området och vi har såhär års regelbunden kontakt med den vintergrupp (renskötare) som jobbar här. Vi vill verkligen inte störa deras arbete i onödan. Sedan så är det dessutom rent oetiskt att stressa djur om man kan undvika det.

Vi är nu inne i årets mörkaste period. Solen orkar sig knappt över horisonten här i landet norr om Polcirkeln. Trotts detta så är det dagsljus flera timmar per dag. Kanske har vi till och med en ljusare tillvaro än i södra Sverige då de saknar snön. Hur som helst så roar vi oss vidare med snön här i norr i pannlampans sken även sent in på kvällarna.

Övernattningstur-hundspann-december-5
Åttan.

Övernattningstur-hundspann-december-1
Pytt-i-panna och kokkaffe. Sämre luncher har man haft.

Övernattningstur-hundspann-december-2
Det är en skön känsla att färdas med ett hundspann som har driv.

Övernattningstur-hundspann-december-3
Vi såg nästan solen…

Övernattningstur-hundspann-december-6
Peter fick en hund i spannet som är lite tjorvig…gissa vilken.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *