Klättermusen Freke, Hårdtest av skalbyxa

Klättermusen Freke, Hårdtest av skalbyxa

Klättermusen-freke_1
Klättermusen Freke. En hängselbyxa för tuffare användning.
Under ett par år har jag använt en skalbyxa från Klättermusen. Byxan är en hängselbyxa med laminerat membran. Detta gör att den blir tät mot regn och blötsnö. Vid riktigt hårt arbete i extremkyla bildas fukt i form av frost på insidan av byxan. Annars tycker jag faktiskt att den ventilerar ut förvånansvärt bra för att vara ett funktionsplagg.

Klättermusen Freke heter byxorna och de har rejäla förstärkningar i baken och över knän och benslut. Förstärkningen är ett elastiskt kevlartyg. För mig som kör en del skoter och gärna sitter i snön är detta guld värt. De blir nämligen helt vattentäta och inte som på andra skalbyxor att snön smälter och tränger in i rumpan. Dessutom blir dessa delar mycket slittåliga.

Knäna har plats för knäskydd. Man kan lätt sätta dit tunna liggunderlagsbitar. Själv har jag petat dit lite rejälare knäskydd för snickare. Det gör att man utan problem kan sitta långa stunder på knä vid en lägereld då man arbetar med matlagning. Det är även fantastiskt då man selar hundar och fixar med hundmat. Knäskydden hålls på plats av en liten dragsko som man stramar åt i nederkanten. Jämfört med andra byxor jag testat och använt, där knäskydden ofta vill krypa ut, hålls de på Frekebyxan på plats vilket undviker ett stort irritationsmoment.

Klättermusenbyxorna har en så kallad toalettlucka. Jag har länge varit skeptisk men nu förra vinterns så gick det äntligen upp för mig att detta är ju helt fantastiskt! Kanske är just detta en sådan sak som jag skulle provat för 20 år sedan men å andra sidan så blev det ju en jätte-aha-upplevelse för mig nu istället. För er som inte vet vad en toalettlucka är så kan det förklaras förenklat. Man knäpper helt sonika upp en flärp och hela bakpartiet blir öppet. Man behöver inte ta av sig byxorna. Tänk snöstorm och behovet som trycker på så förstår ni fördelen! Fördelen med en fri bakdel trotts att byxorna liksom är kvar på.

Mitt första par av Klättermusen Freke fick problem. Det laminerade tyget med membran separerade. Här kommer fördelen med att handla kvalité in. Jag skickade tillbaks dem trots att byxorna var hårt använda under ett år. Utan tjorv fick jag ett par nya då de snabbt konstaterade att detta var materialfel.

Det finns en nackdel med byxorna. Priset. 7500 kronor och jag köpte dessa innan vårt samarbete med Klättermusen var påbörjat. Detta är mina i särklass dyraste byxor någonsin. Det är också mina absoluta favoriter och jag har dem i alla typer av vinterväder. Justerar endast antalet lager av yllelångkalsonger under. Det man får för pengarna är förutom en bra friluftsbyxa en produkt som inte är producerad av barnarbetare. Dessutom framtagen med ett bra miljötänk. Vad jag uppskattar är att slippa köpa ny utrustning ofta för att den gamla är utsliten. Det tar massor av tid och energi att leta nya prylar och för oss är tid dyrbar och även pengar när detta är en del av vårt arbete.

Som ni förstår är Frekebyxorna från Klättermusen någonting som jag är nöjd med. Det är endast priset som är en minusfaktor. Samtidigt så blir kanske kostnaden per använd dag inte så hög i slutänden. Miljövänlighet får även det kosta en slant anser jag.

Klättermusen-freke_3
Byxorna har ett mer ventilerande tyg upptill samt sköna hängslen.

Klättermusen-freke_2
Kvalitetsdetaljer så som blixtlås, kardborre, sömmar m.m.

Klättermusen-freke_4
En arbetsbyxa som tål att man står på knä, fastnar i grejer osv.

Klättermusen-freke_5
Bra blixtlås och smart elastisk dragsko i midjan. Byxorna upplevs som rymliga men sitter ändå bra.


Okategoriserade

4 svar på ”Klättermusen Freke, Hårdtest av skalbyxa

 1. Kul med tester och recensioner. Priset är alltid nackdelen med Klättermusen men man kan ibland hitta fynd på 50% rea eller att dom är nedsatta kanske 30% också har man en rabattkod på 20% eller liknande. När dom dessutom är klart kraftiga och hållbara så blir ju årskostnaden kanske inte högre än om man köper billigare kläder ofta heller. + att de är återvinningsbara, miljövänligare m.m. Jag gillar mycket som Klättermusen gör.

  Vid hård kyla när man inte vill att kondens bildas har dom ju ett par byxor i bomull. Rimfaxe.. Har du sett dom ? Jag gillar i alla fall min bomullsanorak på vinteraktiviteter då de ventilerar flera gånger bättre än membrankläder.

  Mvh Johannes

  1. Helt sant att kostnaden per år är det viktiga samt kostnaden för miljön.

   Jag har sett de där Rimfaxe och ja, jag är sugen på ett par sådana. Men vi bor i ett hus på 50 kvadratmeter så vi försöker att begränsa antalet prylar…och det går ganska dåligt men vi gör så gott vi kan. 🙂
   / Matti

  1. Byxorna är nog ganska okej i storlek. Ska man ha byxorna vintertid så är ju lite storlek bra. Jag är 172cm/67kg och har M. Jackan däremot har jag L men den kändes grymme liten i förhållande till storlek…
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *