Med solsken i blick

Med solsken i blick

Gate_to_sarek_2_5
Stora Luleälvens dalgång västerut mot Stora Sjöfallet.
Till porten av Sarek är en av våra ’enklare’ veckoturer som vi kör. Det är relativt lätta etapper, enbart stugboende och efter väl trafikerade leder. Denna vecka har jag arbetat med en kollegas gäster, Dirk från Vildmarksbyn Solberget. Vi har annars valt att undvika att resebyråer och ’återförsäljare’ som skall sälja våra långturer pga att vi kan få gäster med fel förväntningar och attityd. Dirk är dock en av de kollegor som arbetar med en liknande målgrupp som oss och därför har det genom tiderna visat sig fungera kanonbra. Denna vecka var inget undantag.

Vår färd gick söderut från Saltoluokta. Vi har haft kalasväder med sol, ingen vind, gnistrande skön snö och allt annat man kan begära från en resebroschyrs bilder. Hundarna har skött sig bra och vi har lugnt tuffat från stuga till stuga längs Kungsleden. Gästerna har varit otroligt trevliga, hjälpsamma och goa mot hundarna vilket är sådant som underlättar mitt liv som guide.

För egen del så har jag nu varit borta hemifrån mer än 50 dagar. Det känns ännu roligt att köra hundspann och livet här ute är så verkligt och enkelt på nått sätt. Ändå ser jag hur slutet av säsongen närmar sig. Om drygt två veckor skall hundslädar målas, hundgårdar städas, bilar servas, skotrar förberedas för nästa vinter och det finns en massa kontorsarbete som bör fixas. Det bor en liten vagabond i mig och jag vet inte om jag ser fram emot livet som torpare.

Nu skall det iallafall lastas om och nästa vecka förbereds. Hundar skall hem med Stina och slädar packas om. Denna vecka kommer färden att gå norrut från Saltoluokta och det blir ingen ändring av planeringen i sista minuten tror jag. Jag har fått klartecken från samebyn och vi kommer att kunna köra utan att hamna mitt i vägen för renskötselarbetet. Vädret däremot ser väl ut att bli lite si och så med en del snö.

Gate_to_sarek_2_3
Vem blir inte glad av kokkaffe och grillad Jokkmokkskorv?

Gate_to_sarek_2_2
Susitievans Arial. Hon löper och fick specialbehandling under fikapauserna. Nu väntar hemfärd och parning med Working Husky Rambo.

Gate_to_sarek_2_1
Aktsestugan. Ett kortare snöfall drir in över området men det ger sig ganska snart.

Gate_to_sarek_2_6
Matning av hundarna i Sitojaurestugorna.

Gate_to_sarek_2_4
Böljande fjällbjörkskogar och lågfjäll breder ut sig öster om Sitojaure området.

Ett svar på ”Med solsken i blick

  1. Översta bilden – magnifik! Det är det jag älskar med den svenska fjällvärlden. Visst, inga vassa höga och aggressiva toppar som i Alperna eller Klippiga Bergen men väl det lugna och avrundande. Plus alla milsvida vyer som man får, precis som i bilden. Vackert!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *