Jag förstår inte

Jag förstår inte

Jag förstår inte. Jag förstår inte varför ett utländskt riskkapitalbolag skall få tillgång till markerna där jag bor? Jag förstår inte varför de skall få exploatera Lappland utan att behöva ta ansvar? Jag förstår inte vad som är fel med våra riksdagspolitiker som inte ser problemet med Sveriges rikes minerallagstiftning? Jag förstår inte varför tjänstemännen på Länsstyrelsen och Bergstaten inte sätter stopp för detta? Jag förstår inte hur Norrbottens landshövding får fortsätta på samma sätt med Gallok som han agerade i Northlandaffären? Jag förstår inte hur regeringsfolk får spela på aktier samtidigt som de har regeringsuppdrag och insidersinformation? Jag förstår inte varför media inte berättar om det korrupta i detta? Jag förstår inte varför samerna som varit här först måste flytta på sig? Jag förstår inte varför naturen saknar ett egenvärde? Jag förstår inte hur lokala politiker kan godkänna detta innan vi fått lokal avkastning på vattenkraften? Jag förstår inte…

Filmen är gjord av Tor Lundberg Tuorda. Ni hittar mer material från Tor på hans blogg och Youtubekanal. Musiken i filmen är Katarina Rimpi från Siergas sameby i Jokkmokks kommun.

8 svar på ”Jag förstår inte

 1. Du väljer att inte förstå.

  Använder du produkter som kräver järnmalm för att framställas? Då är du medskyldig till att det finns behov för nya järnmalmsgruvor.

  Det är inte svårare än så.

  1. Hej ’Åsa Nisse’!
   Vore ju skitfräckt om du vågade signa med ditt namn.

   Det är ganska mycket som tyder på att vi idag egentligen inte behöver bryta mer mineraler/metaller om vi istället blev bättre på återvinning.
   Sedan så är det ett sjukt system som tillåter riskkapitalister (gruvbolag, prospekteringsbolag, aktieinehavare) att ’dra’ med vinster INNAN man ser att projektet rullar OCH innan det är uppbyggt en fondering för återställning av de skador (socialt, miljö, ekonomi m.m.) som bolaget kan åstadkomma under drift/försök till drift. Northland är ett tydligt exempel. Här har prospekteringsbolaget redan pyst iväg och hur gick det med Billstöms ’taktiska’ affärer? Han han också av en slump sälja kanske… Hur går det med våra pengar (staten) som är investerade i vägprojekt, utredningar, miljöproblem, återställning osv. För inte tänker väl du som gruvivrare att du FÖRST puttar in ditt sparkapital till detta INNAN du lägger din tilltro på nästa nya gruva eller?

   …och nästa gång du skriver så sätt en signatur så man vet vem du är. Annars förblir du ett otrovärdigt nättroll!
   😉
   Det är inte svårare än så!
   // Matti

 2. Jag har delat det du skrev med mina svenska kontakter på facebook. Är nyfiken på deras svar…

  Och det är faktiskt ganska enkelt; politikerna blir köpta av lobbyister, som får bra betalt från bolag att ”marknadsföra” deras intresser.
  Och så tjänar alla bra på det…. förutom de så bor och jobbar där. Men det är ju bara vanliga befolkningen.

 3. Även söder om polcirkeln kallar vi det för korrupt. Vi är inte så långt från Ryssland som många vill tro. Allt handlar om pengar, det är inte svårare än så. Och att vi är för många människor på jorden.

  Rekommenderar en bok när jag ändå är här. Big world Small planet – av Johan Rockström och Mattias Klum. Den tar upp mycket med detta att det inte längre är så att om vi gör något i Jokkmokk så drabbar det bara Jokkmokk utan vad vi gör i Jokkmokk kan ha betydelse för en indian i Guyana. Allt är globalt.

  Mvh / Johannes

 4. Hej Matti,
  YES, även vi söder om polcirkeln kallar det korrupt, absolut irrationell, crazy.

  Tack Johannes för tipset om boken av Johan Rockström und Mattias Klum.

  Mvh från Värmland och Tyskland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *