Ojnareskogen är en delseger

Ojnareskogen är en delseger

Minerallagen_1
Att det ska ta sån tid för en del att förstå detta…
Ojnareskogen blir ett Natura 2000 område! Under början av veckan går regeringen ut med det glädjande beslutet. Detta är ett område som företaget Nordkalk försökt att få brytningsrätt på men tack vare livliga protester med aktivister och massor av skrivelser kors och tvärs så har äntligen man förstått områdets höga naturvärden! Dessutom så är det troligast ett viktigt område för hela Gotland vattenförsörjning. Regeringen utlovar dessutom runt 100 miljoner för att utveckla näringslivet på Gotland. Vi snackar alltså en riktig vinstlott för Gotlänningarna! Nu väntar vi bara på miljödomstolens slutgiltiga beslut.

Demonstrationerna i Ojnare och i Kallak/Gallok var av samma slag. Ockupation av området för att få situationen belyst av media och därmed en opinion att börja gro. Nordkalk har snackat om en massa arbetstillfällen. Efter att ha läst lite artiklar visar det sig handla om ca 50 arbeten under en kortare period. Det handlar om att Ojnare är det lättaste stället att bryta kalk på. En koll på en geologisk karta över Gotland så kan man snabbt se att det finns andra områden men där kalkbrytningen kan göras om än något fördyrad. Det handlar med andra ord inte om arbetstillfällena för folket. Det handlar om att optimera vinsterna för ägarna av bolaget.

I Jokkmokk väntar vi nu på beslutet för Kallak/Gallok. Jag hoppas och önskar att regeringen äntligen har tagit ratten och styr politiken i en grönare riktning. Jag hoppas på ett stopp för det planerade Jokkmokk Mining District. Jag hoppas dessutom på ett stopp för den planerade nickelgruva längst upp i Umeälvens källområde. Jag hoppas också för en rejäl översyn av Sveriges minerallag! Jag hoppas att det inte är en tillfällighet att Sveriges regering har en grönare riktning samtidigt som Obama deklarerar att vi måste börja ta hand om vår planet. Jag hoppas verkligen att detta är en början på nya tag runt miljötänket i världen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *