Gate to Sarek I 2015

Gate to Sarek I 2015

Gate_to_sarek_I_1
Working Husky Åttan.
Detta kom att bli en intressant vecka. Första dagen fick jag i princip knuffa min släde i en mil från vattendelaren ned till Sitojaurestugorna. Inga, stugvärden kommenterade att jag verkligen va trött för jag sa inte ens något dumt till henne vid ankomsten. Så då förstår ni hur illa det är när till och med jag är tyst!

Tempen har varit hög, slädarna har gått trögt och periodvis har det frusit och klabbat under dem. Hundarna blir sega av värmen. De moddiga spåren har ofta försvunnit under nysnö och drevsnö. Körmässigt har det varit en tung vecka för hundar och folk.

Som om det inte vore nog med det... Första dagen visar det sig att en gammal skada som Tomas har på benet ger honom problem. Han har riktigt ont och vi blir oroliga för att det skall vara en fraktur. Han fortsätter med att sparka in foten in i nått bordsben eller liknande och dottern skär sig och även hon sparkar in i nån stol eller så. Hon trillar dessutom och slår knät ganska illa i en slädmede. Ska man ha motvind så ska man tydligen.

Nu räcker det inte med detta heller… Vi får dessutom en förkylning/influensa som likt en ångvält dunkar sig igenom gruppen. Värk i lungor, feber, ont i kroppen o musklerna, ömmande halsar, trötthet och allmänt tunga dagar men mycket önskan om att få sova. Sista dagen är Tomas så sliten av sin feber att vi ordnar en skotertransport ut för honom.

Trotts detta har vi haft flera fina dagar. Det har pendlat mellan solsken och snabba spår för att i nästa timme vara tungt och motigt igen. Hundarna har skött sig bra och de är helt utan problem förutom att de tappat en del vikt de senaste två veckorna. Men nu får vi hoppas på en fortsättningsvis lite lättare vinter.

Gate_to_sarek_I_2
Så här vill jag att ett arbetsspann skall vara. Lugna, coola, avvaktande och ändå redo för tuffa tag. Stolt och nöjd husse bakom kameran!

Gate_to_sarek_I_3
Tjakkeli från skogs och myrlandet i nordost.

Gate_to_sarek_I_4
Vinterleden till Pårte.

Gate_to_sarek_I_5
Lite norrsken i Aktse över Rapadalens mynning.

Gate_to_sarek_I_6
Solsken och lätt vind i kombination med pudersnö.

3 svar på ”Gate to Sarek I 2015

  1. Det var väl samma tur jag var med på ? Ni verkar haft finare väder även om våran snöstorm vi hade sista dagen var grym och Åttan minns jag också 🙂

    Här är det också motvind. Senaste sökta jobbet i Jämtland gick jag inte vidare på. Verkar omöjligt att flytta norröver. Men våren är på G kan jag lova er där uppe även om ni har snö överallt. Tranor, tofsvipor och sånglärkor har kommit och idag hörde jag en koltrast sitta och hest börja värma upp stämbanden lite grann !

    Härligt att se lite bilder från dig. Bilden på Tjakkeli är riktigt härlig likaså den sista på snön som yr.

    Mvh / Johannes

  2. Vilka kanonbilder och upplevelser! När kommer Mattis och Stinas fotobok från Jokkmokksfjällen? Som ”fan” av färder i terräng där gummimattans vänner icke gör sig besvär har Jokkmokksfjällen varit ett naturligt och självklart val för mig. Det har tack vare de fyrbenta huskykompisarna varit möjligt och givit en extra dimension i tillvaron och motpol till ekorrhjulet, särskilt när snön legat djup och svetten lackat. Ser fram emot nästa rapport! Då kanske inspirationen för en gammal pancho, att dra upp till Jokkmokk kommer igen. Vilken gång i ordningen det nu skulle bli har jag glömt…
    God tur! /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *