Bolidens koppargruva Aitik är ett miljöproblem

Bolidens koppargruva Aitik är ett miljöproblem

Aitik koppargruva som ägs av Boliden har länge varit Europas största koppargruva men efter utbyggnaden har den tydligen blivit dubbelt så stor. Enligt dem själva så är det en anläggning i världsklass.

Norrbottens Länsstyrelse listar årligen 10 industriområden (’Smutsiga miljarder’ av Arne Muller ISBN: 978-91-86621-58-2) som är i mest behov av efterbearbetning. Med det menas att de läcker miljöfarliga ämnen eller på annat sätt påverkar vår livsmiljö negativt. Uppströms Aitik finns signalarten Flodpärlmussla. Nedströms Aitik är den utslagen. Boliden påpekar själva att de har en miljövänlig anläggning av världsklass. På Länsstyrelsens fjärde plats är Laver som är en av Bolidens koppargruvor som lades ned under mitten av 40-talet. Än idag och konstant hela tiden sedan dess har den alltså skitat ner (läckage) vår livsmiljö.

Visst ger Aitik försörjning åt människor här i norr. Visst betyder den någonting för bygden. Visst behöver vi mineraler. Men varför kan man inte sköta det miljömässigt bättre? Varför har man inte städat upp efter sig i Laver? Varför tillåts aktiebolaget New Boliden ge aktieutdelning innan man har städat efter sig? Varför får man skita ner vår livsmiljö här i norr innan man som investerare skor sig själv ekonomiskt?

3 svar på ”Bolidens koppargruva Aitik är ett miljöproblem

  1. Instämmer. Räds framtidsutsikterna. Dricka älvsvatten, fiska, plocka bär. Om vi inte längre kan det? För att inte tala om fjäll och övrig natur. Var kan man bosätta sig utan att hamna granne med industrin, med ett gruvhål?
    Ledsen när ekonomin får råda över förståndet.
    Hållbarhet. Var kommer den in? Långsiktighet? Varför prioriteras det bort? Det livsviktiga.

    1. Ja… Kanske är det bästa sättet för att få kontroll på det läckage som är där just nu…eller så blir det bara sämre?!?!
      Svårt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *