Jämtlandsresa

Jämtlandsresa

Jämtlandsresa_2
Jämtland är betydligt lummigare än Jokkmokksområdet.
Nu har jag hunnit en snabbsväng hem till Jämtland. Ja, exakt hem till Jämtland. Det är nämligen så att en gång jämte alltid jämte! Att vara jämte är någonting man helt enkelt är stolt över att vara. Fast visst är även Jokkmokk och Lappland även det hemma för mig. Det är väl så livet som rotlös är. Far och morföräldrar som kommer från Skåne, Halland, Västerbotten, Nattavara, Svappavara men uppväxt i Jämtland och bofast i Jokkmokk. Kanske är det helt enkelt så att vi alltid har bosatt oss där vi vill bo och hittat livsglädje.

I den lilla fjällbyn Åre är min mor uppvuxen. Den byn som i princip idag är en Stockholmskolloni. Mitt i den specialdesignade lilla turistbyn bor min 94 årige mormor. En häftig person som redan som 16 åring lämnade Skåne för äventyret i norr. I Åre har hon sedan odlat sitt trädgårdsintresse och byggt en trädgård utan dess like. Nu har hon tyvärr inte orken att hålla den i ordning längre. En trädgård som fyllt hennes liv med passion. Kanske var det just mormor som fått mig att förstå värdet av att hitta sin passion i livet.

Under några dagar i västjämtland har jag mest träffat min mor och min mormor. Skulle egentligen haft någon vecka till där nere och farit runt och druckit kaffe hos fler bekanta men som en tidsstressad nutidsmänniska så blev det ganska snabbt hemfärd igen. Nu är jag åter hemma i midnattsolens rike norr om Polcirkeln.

Jämtlandsresa_3
Working Husky Linus. Min mors hund.

Jämtlandsresa_5
Farmor och farfars stuga som jag tillbringat ganska mycket tid vid. Hit kom vi tillbaks efter sena fisketurer,lekte som barn, midsommaraftnar osv.. Här finns det många minnen.

Jämtlandsresa_4
Indalsälven där endel öringar och harrar har fångats. I jordkällaren brukade farmor och farfar förvara kall och uppskattad läskedryck.

Jämtlandsresa_6
Min mormor delar smörgås med Flippa. En tuff tant som aldrig varit rädd för lite jord under naglarna.

Jämtlandsresa_1
Här i Jokkmokksområdet går solen inte riktigt ner längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *