Kamp Gállok ger resultat

Kamp Gállok ger resultat

Kamp_gallok_motståndet_växer
Kamp Gállok mer än en gruva i Jokkmokk.
Bilderna och budskapet från demonstrationerna i Gállok väster om Jokkmokk börjar sprida sig allt mer. Lokal media har varit på hugget redan från början. Samma med den utländska media. Däremot så har de stora svenska aktörerna varit lite segare på att reagera. Men även där börjar det nu att hända saker. P1 hade ett mycket intressant program där man tittade på mediaskuggan över norrland, dvs. norr om Stockholm. Är det så att Kamp Gállok ger oss bättre täckning från media i framtiden? Kan det till och med bli så att vi får riktiga väderleksprognoser och inte bara ’…regnskurar i norrland med växlande molnighet.’

SVT Debatt tog upp ämnet Kamp Gállok. Vice kommunalråd, Företagarna i Jokkmokk och en kille från något gruvbranchförbund svarade för argumenten för en gruva. På nejsidan hade vi en av aktivisterna (Markus), en renskötare (Niklas) och från Sametinget (Stefan). För oss som inte vill ha en gruva så var detta klockrent. Ett inslag som fick fler att ställa sig upp för ett gruvfritt Jokkmokk. SVT Debatts program hittar ni på SVT Play. Gállok kommer ungefär i mitten av programmet. De lokala tidningarna skriver om att Jokkmokks kommun haft krismöte där man börjar fundera på medborgardialog om våra gemensamma värdegrunder. Vems värdegrunder?

Sametinget har tydligt tagit ställning mot den gruvpolitik som idag bedrivs inom Sapmi. Det var starkt att de åkte ut gemensamt till demonstrationsområdet Gállok och där läste upp sitt ställningstagande. Frågan lyfter och den blir större än att bara handla om ett hål i backen i Jokkmokk! Det va ju detta många av oss drömde om och hade som målbild redan från början.

Miljöpartiet börjar rota lite i frågan på riksdagsnivå och Vänstern vill se över mineralstrategin. Den regerande regeringen försöker fortfarande att försvara sitt handlande i Rönnbäcksfrågan. Där deklarerade man tydligt att gruvindustrin är mer värd än den samiska befolkningens rätt till att använda marken. Man går rakt emot de mänskliga rättigheterna. Reinfeld, lööv och c/o, hur tänkte ni nu?

För mig handlar detta inte om pengar. För mig handlar det inte om partifärger. För mig handlar detta om att vi i dagens samhälle konsumerar allt för mycket av naturresurserna. Det handlar om en ursprungsbefolknings rättigheter. Det handlar om att vi faktiskt lokalt kan leva av andra näringar som går i samklang med varandra. Det handlar om en glesbygdspolitik som är ganska tam. Det handlar om så mycket mer än bara en gruva i Jokkmokk. Läs även en krönika i Östersunds Posten om kollonien Norrland. Kamp Gállok är när Norrland reste sig upp!

2 svar på ”Kamp Gállok ger resultat

  1. Väl skrivet! Håller med dig till fullo, det här är ingen partifärgad fråga utan den överskrider alla ideologiska ståndpunkter. Gäller bara att fler måste inse att en hållbar utveckling och klimathotet kräver mer än retorik för att nå och bemöta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *