Test av myggmedel

Test av myggmedel

Myggmedel_test
Från vänster: US 622 Myggroll-on, MyggA stift samt MyggA roll-on, MyggA natural roll-on samt djungelolja roll-on och slutligen traditionell flaska djungelolja.
Denna sommar har vi haft en hel del mygg. Vad passar inte bättre då än att testa myggmedel. Under årens lopp har jag testat ett flertal olika myggbekämpningsmedel. Här kommer en kort summering av några av dem.

Myggmedel är gifter som man smetar på sin hud. Det kommer man nog aldrig ifrån. Det ena giftigare än det andra. Av den enkla anledningen så undviker jag alltid in i det längsta att sätta myggmedel direkt på huden. I första hand försöker jag skydda mig med kläder. Sedan smetar jag myggmedel på kläderna och som sista utväg, vilket det ofta blir, direkt på huden.

US 622 Myggroll-on är ett myggmedel som har 14% DEET (N, N-dietyl-m-toulamid) som verksam beståndsdel. Denna roll-on gillar jag då den känns bra på huden, skyddar mot mygg, sitter kvar hyffsat och framför allt inte kladdar. Det sistnämnda uppskattar jag verkligen då jag håller på med kameror och objektiv.

MYGGA dels som stift men även som roll-on. Här har jag föredragit roll-on. 19% DEET. Kladdar inte och är mycket effektiv. Däremot så kan den svida på vissa delar av tunn hud. Just av den anledningen har jag övergått till US622 istället för MyggA.

MYGGA natural ska vara ett lite mer miljövänligt och ogiftigt alternativ. Det är långt ifrån lika effektivt som de två föregående. MyggA natural har jag främst använt på hundarna då de slickar i sig medlet ibland.

Djungelolja. 20% DEET är den verksamma delen. Kladdigt och absolut inte min favorit då jag ska fippla med kameran eller kikare. Annars är det effektivt och känns bra på huden. Myggoljan kan vid soligt väder fungera som brännolja, dvs man bränner sig lättare i solen.

Utöver dessa medel finns det bäckolja och lite andra smorningar. Det får jag skriva om någon annan gång. Min testvinnare av myggmedel under 2012 är utan tvekan US622 myggroll-on.

Myggsommar
Ibland kan det vara riktigt tätt med mygg. På denna bild är det dels stickmygg, fjädermygg och en del sländor. Allt som surrar i luften sticks inte men det är tillräckligt för att man behöver myggmedel.

8 svar på ”Test av myggmedel

 1. Jag brukar köra spraj som man ökar på mer och mer på byxor ocj jacka och hår, roll on om det behövs till hud. Hoppas stanken om mig ska hålla krypen borta. Ni har ju inga älglusflugor era lyckostar mot dom hjälper inget.
  Birgitta

 2. Jag kör med MyggA-stift; ganska så effektiv mot fästingar också. Vi har ju inte så mycket myggor men fästingar destå flera.
  Här märker man att älgar eller rådjur är nära när älgflugorna börjar surra runt huvudet.

  Hälsningar från Orust/Bohuslän!

 3. Vi blandar djungelolja och bäckolja tillsammans med klart godkänt resultat. Vi befinner oss i Hälsinglands skogar och det håller både knott och mygg borta relativt bra.

 4. Hej,
  Tyvärr glömde du att testa DR 1 – ett mikroinkapslat myggmedel med en modern substans icaridin. Mikroinkapsling skyddar mot absorbering av kemikalien genom huden. Doften är lätt. Högeffektivt, verkar mot många olika insekter och fästing.
  Icaridin registrerades 1998. DEET togs fram för mer än 50 år sedan. Mycket vatten har flutit under broarna däremellan även när det gäller myggmedlens utveckling.

  1. Intressant… Ska kolla!

   Lyckligtvis är nästan alla mygg borta nu. Höstluften börjar bli sådär klar o kall. 🙂

 5. Hej Matti,
  när jag bodde i mygghelvetet var det denne myggoljan som funkade bäst för mig och den var helt ogiftig! Helt fantas-tyskt produkt. Tillverkaren är nämligen tysk frå början….
  Ot-roligt type!!!

  Här hittade jag nåt om oljan och dess tillverkare nån annan skrev:

  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=3768.0

  ”Vi åkte runt i Norrland för några år sedan. Vid en hållplats på vägen mellan Pajala och Kiruna stod en spritt språngande naken man (nåja, han hade ett snöre kring midjan där han hade fäst mobiltelefonen och ett blad framför ”det heligaste”). Busschauffören berättade att detta var Näcken, producent av Näckens myggolja som enligt reklamen även skulle gå att använda som salladsdressing. Jag har inte provat själv, men funkar det så bra så att man kan gå naken mitt i Mygghelvetet, så kanske det kan vara något…
  Mvh Cecilia”

  Näcken heter Hans-Peter Strand, och bor utanför Kiruna i Merasjärvi, och cyklar även naken under sommaren

  här skriver han själv om:

  ”Ett nytt skattesystem för råvaror vore bra för Norrland”
  http://www.kiruna-nytt.nu/a/hps040225.html

  http://ordvinden08.wordpress.com/2010/06/24/

  ”Jag har kvar myggolja, som Hans-Peter Strand i Merasjärvi gjorde (gör?). Den är väldigt effektiv; skulle tro att den innehåller rapsolja och citronella, kanske något mer. Det roliga vara att jag i vintras träffade en man här i trakten som bott i Tanzania, och han säljer diverse fair trade-saker. Bland annat hade han insektsmedel med citronella, tillverkat i Indien, som luktar exakt som Strands. Köpte den också, den har en konsistens som liknar bivax.

  Vad jag inte kan förstå är, hur folk kan spruta sig med gift – när det finns förmodligen ofarliga produkter. Jag tänker speciellt på barnen. Jag har aldrig heller exempelvis satt en spira i eluttaget, jag tror att man ska dö knall och fall – liksom myggen..

  I varje fall, jag har gått lös på kvickrot på det nyplöjda på morgon, och myggmedel behövdes. Det är inte ofta jag tycker det, men så var det.

  Det är midsommarafton imorgon. Jag ska tvätta av mig jord, svett (väldigt varm dag) och myggolja och åka med morsan och handla.”

  om man googlar:
  hans-peter strand merasjärvi

  http://www.google.com/search?q=+n%C3%A4ckens+myggolja+hans+peter&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&sclient=psy-ab&q=hans-peter+strand+merasj%C3%A4rvi&oq=hans-peter+strand+merasj&gs_l=serp.1.0.0i30i19.27796.31182.3.33502.8.3.1.4.5.1.363.938.2-2j1.3.0.les%3B..0.0…1c.1.awy6hVKHvmM&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=37a1251232d7416f&biw=1024&bih=615

  1. Ja…jag använder också MyggA en hel del.
   Bra informativ myggtips sida du har!
   Har du testat dessa myggspiraler, blåtabletter och andra portabla myggskyddslödningar?
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *