Svenska Polarhundsklubbens avelskonferens

Svenska Polarhundsklubbens avelskonferens

Avelskonferens_polarhund_1
Det var många hundintresserade människor som mötes i helgen. Vi har haft stort utbyte av så väl huskyägare som samojed, grönlandshundsfolk och malamutägare. Vi har mycket att lära av varandra allihop.
Svenska Polarhundsklubben anordnade en avelskonferens nere i Norrköping under den gångna helgen. Vi besökte den men har nu landat hemma norr om Polcirkeln igen.

Det var föreläsningar från Siriuspatrullen, Grönland, Siberian husky kennlar i England och USA samt en samojeduppfödare. I stort så hade jag förväntat mig betydlig mer och ingående om avel och avelseffekter. Tankar runt avelsstrategier och genetik. Mycket djupare. Föreläsarna bär alla på massor av kunskap men flera av föreläsningarna berörde inte ämnet.

Marit Holms bilder och berättelse om hundhållningen på Grönland var rörande. Hundar som svälter, inte får vatten, inga kojor och total misär. Den delen är viktig att sprida trots att det inte berörde ämnet. Jag tror inte att någon lämnade salen utan att vara berörd av bilderna på magra, döda och halvdöda hundar. Fruktansvärt.

När massor av hundfolk samlas uppstår möten. Spännande samtal, trevliga samtal och kunskapsutbyte. Min absolut största behållning från denna trip är utan tvekan just alla dessa möten med gamla och nyfunna kontakter.

Jag hoppas att SPHK fortsätter att arrangera sådana här event. Ett stort tack till de personer som engagerat sig och arbetat för detta ideellt. Ett bra arrangemang som säkert krävt många timmars arbete.

Avelskonferens_polarhund_2
Under vår resa ner igenom landet hamnade vi på ett stort shoppingcentra. Helt hysteriskt utbud. Här väljer Stina juice. Flera märken, olika sorters frukter från olika delar av världen. Helt galet!

Avelskonferens_polarhund_3
Här en lunch tillsammans med Marie Israelsson (som brukar köra typ… fort), Christen Rose-Anderssen (Finnemarkas kennel), Jens Lindberget (Undrar du något om stamtavlor och historia bakom Siberian Huskien kan han mycket) samt Stina (ja, det är ju min sambo även om jag fick många fina erbjudanden då andra hundförare som var intresserade och också vill ha en hundkojsbyggande sambo, men jag tog med henne hem).

Avelskonferens_polarhund_4
I duggregn stannade vi och ordnade lite frukost på vägen hem. Det är mysigt att tuffa omkring med bil igenom landet. Tyvärr tyckte inte polisen att vi tuffade så de stoppade oss och körkortet var riktigt nära att ryka… Men nära skjuter ingen hare som jag sa till konstapeln så han räckte över boten!

3 svar på ”Svenska Polarhundsklubbens avelskonferens

  1. På korta sträckor har en hastighetshöjning ingen betydelse, säger dem. Men några kilometer extra i timmen gör skapligt med tid på sträckan Norrköping-Jokkmokk kan jag tänka mig… Så mycket att det är värt risken 🙂 Har själv mycket svårt att hålla foten i schack när vi kör norrlandskusten upp till Råneå/Överkalix.

  2. Hm, jag vet att ni har full rulle jämt, men nog skulle det vara kul om ni hade lust att titta förbi någon gång när ni är så nära som i Norrköping! Vi har ju inga hundar att locka med heller, men vi flyttar i alla fall nu till ett ställe med en massa hästar omkring…och katter…och flyttfåglar…

    1. Sorry… Denna gång var det verkligen gasen i botten ner och…gasen i botten hem… Man är som en ko-bonde med alla hundarna. Vill som inte lämna dem hur som helst även om vi har vänner här uppe som hjälper oss jättemycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *