Ännu en dag på jobbet

Ännu en dag på jobbet

Dagstur_med_sol
Uppe från höjderna kan vi se solen utan minsta lilla problem.
Idag har det blivit en fantastisk heldagstur med två gäster. Jag tror att det var närmare -20C i morse men jag har ingen riktig koll.

Min tur gick över mot Appoälvens dalgång. Här brukar det röra sig en del älg såhär års. Tyvärr såg vi bara gamla och färska spår i snön. Annars så har vi sett solen vilket är fantastiskt för oss som levt här under mörkerperioden.

Svenne, hunden vi hämtat nere i Jämtland är satt i arbete. Idag fick han följa på den 30 km långa turen. Min plan var att ta honom i släden men det behövdes aldrig. Han lugnar sig dag för dag men i spannet var han en riktig galning innan start. Här har vi lite att jobba på.

På gården står nu lastade slädar, en skoterkälke osv som är redo för min tvådagarstur som börjar i morgon. Kanske kan jag uppdatera bloggen från mobilen men bilderna blir så tråkiga. Vi får se hur jag gär i tältkåtan där nattens läger blir.

Kuperad_terräng
Här hemma är en backe en backe. På tävling så är tydligen en backe lite motlut.

Neimans_svenne
Svenne blev jag tvungen att placera närmare elden för att han skulle bli tyst.

Dogbooties
Den nya snön är fluffig, kall och skär mellan tårna. Flera hundar fick sockas idag.

8 svar på ”Ännu en dag på jobbet

  1. Snöflingorna i den torra kalla fluffsnön (som det blir när det är riktigt kallt) är faktiskt vassa och de har en tendens att ge sprickor emellan trampdynorna på hundarna. Öppnar man tassen och kikar emellan så ser det ut precis som torrsprickor som vi själva ibland får på fingarna.
   De gör ont och vi brukar smörja salva och sätta på sockar tills de har läkt. Det bästa är förstås om man kan förutse när det är sådan snö och socka tassarna i förebyggande syfte.

 1. Där ser man, då vet jag det! Har ju aldrig själv prövat att gå barfota i fluffsnö….hade jag provat hade jag väl vetat bättre 🙂
  Nästa tur – fluffsnö – tossorna på!

 2. Fina bilder och en riktigt glädjespridande blogg du har Matti.!
  Jag har själv två tikar från Neimans Blazer som inte tycker om att sitta fast i stake-out eller stå still längre stunder. Men om de får sitta bredvid matte och husse vid brasan eller i på fällen i kåtan så går det hur bra som hellst. Undrar om Fredrik föder upp sina hundar kring lägerelden ;-). Grymt fina hundar är det i alla fall.

  1. Jo…Fredrik har bra hundar. Han kör mycket så han vet vad han avlar på.

   Hundar som är lugna på stake-out beror till stor del på dressyr, hanhavande, hur man kör, vanor osv…
   Ska skriva om det….senare!
   🙂

 3. Du har så rätt så. Visst är det så att det beror på dresyr. Det är ju inte ett stort problem för mig. Dom sitter still i spannet utan ankare om jag ber dom stanna så dom är kontrolerbara. Jag kör ju inte på samma nivå som dig utan mest mysturer och jag har gärna hundarna i tältet eller i soffan hemma så visst är det mitt eget fel. Men ibland är man ju ute med andra så jag ser fram emot lite tips här på bloggen… Senare 😀

  1. Du…det är långt ifrån alla som kan stanna sina spann utan ankare! Sträck på dig!!!
   Fort kan alla åka bakom hundar men få kan verkligen köra ett hundspann. Kontrollerat! Hundarna blir absolut inte sämre av att sittta i soffan eller i tältet. Det är snarare en förutsättning för att man ska få rätt kontakt med dem. Kolla hur man gör med platsläggning av en hund i brukshundsklubben. Först lär man hunden ligg. Sedan ligg och man lämnar den en meter. Sedan 2 meter osv. Tillslut kan man gå utom synhåll och provocera med andra hundar runtomkring.
   Samma princip med slädhundar. Öka svårighetsgraden sakta. Gå tillbaks om det behövs.
   🙂
   Ju mer TID man är med sina hundar desto bättre blir de. Det handlr inte om kilometrar alltid.
   Sedan så är den absolut högsta nivån av hundkörning just mysturer med fika eldar!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *