Möte med vargar på Kolmården

Möte med vargar på Kolmården

Varg_kolmården
Det var totalt sex stycken vargar i hagen som vi besökte.
På andra sidan nätet stod 6 stora vargar med sänkta huvuden och tittade på oss. Svansarna vaggade från sida till sida. Öronen spelade och om det hade varit en hund hade jag inte tvekat på att de var nyfikna och glada för ett besök. Med lite puls fick vi sedan kliva in till de 50kg tunga djuren.

Vargarna som man får besöka är uppfödda mednappflaska så deras beteende är inte normalt. De vill bli kliade och är nyfikna på besökarna. Egentligen så är de väldigt lik en hundflock bara det att de är mycket artigare än många sällskapshundar. De hoppar inte, de skäller inte utan de beter sig snyggt och fint som en välartig hund. Denna flock bodde i ett hägn på 4000 kvadratmeter.

Att träffa varg såhär var klart intressant och kan rekommenderas. Jag tror att djurparkerna, som Kolmården, rätt använda kan nyttjas till att ge människor en känsla för djur och natur. Människor som idag lever avskilt från det naturliga. När det sedan gäller varg så fyller besök i hägn dessutom en viktig roll för att mildra ett ogrundat varghat. Men man ska tänka på att det är ett surrogat till mer riktiga naturupplevelser.

De få gånger som jag har sett vargspår i Jokkmokksfjällen har det alltid varit med glädje. Både för mig och mina gäster. Om vi sedan skall tillåta varg inom renskötselområdet är däremot en helt annan fråga. I detta fall är det mycket viktigt att förstå problematiken för renskötseln. En varg i närheten av en renhjord kan omöjliggöra samlingsarbetet då renarna inte vill gå i flock om det finns varg i närheten. Det absurda varghatet från hobbyjägare och fårskötare i Värmland kan inte jämföras med renskötarnas problem då de får en varg i sitt betesområde anser jag!

Varg_kolmården
En av våra två guider hälsar på en av vargarna. Våra guider i hägnet berättade en hel del om vargarna som art men även om livet på djurparken m.m.

Varg_fotograferas
Stina fotograferar en av vargarna.

Varg_och_tjej
En tjej hade ett doftande shampo som en av de 50 kg tunga vargarna slickade och gned sig emot.

Varg_människa
Vargarna lät sig gärna klappas och klias.

Varg
Vargarna är stora, grova och kraftfulla. Då ska man tänka på att dessa lever inhägnat och är otränade.

Varg_kolmården
När vi lämnade hagen ville jag vara kvar ett tag till. Skulle så gärna studera dem riktigt då deras tydliga språk var så intressant.

11 svar på ”Möte med vargar på Kolmården

 1. Förr kunde man göra samma sak på Skånes Djurpark. Sen bröt sig en ut och så sköt de hela flocken för säkerhets skull. Det låter som en fantastisk upplevelse.

  1. Jag tror att man hade ett väldigt dåligt staket runt den flocken. Egentligen så är det lite konstigt att man bara har ett enkelt staket runt en vargflock som på Kolmården. Kommer de ut så är det väldigt lätt att de tar sig vidare… Skulle jag varit ansvarig skulle nog staketen sett lite annorlunda ut då jag vet hur en hund kan gräva.

   Hela historien med skånes djurpark var väl ganska tråkig om jag inte mins fel.
   Som sagt…generelt emot djurparker men de kan tyvärr fylla ett syfte i dagens skruvade samhälle…

 2. Borta bra men hemma bäst! 🙂 Härlig semestertripp med många trevliga besök och upplevelser, ändå är det såååå skönt att komma hem. Allra helst till de fyrbenta som säkert blev väldigt glada över att se er igen. Har ni vägar söderut någon gång igen är ni välkomna förbi.

  1. Skönt att vara hemma hos hundarna.

   Jo, skulle varit kul att tittat förbi. Ska försöka köra några roadtrips per år i framtiden. Intressant att titta omkring.

 3. Get a haircut and a job! Dagdriveri var väl straffbart i Sverige en gång i tiden?
  Hälsningar från en som jobbat i nästan två VECKOR!

  1. Tråkigt… Jag beklagar att du fått arbete.

   Du ska se att snart får du krupp och åter kastar dig ut i friheten tillbaks som hundspannsguide.
   Det är bak på släden, i fjällen, vid lägerelden som du hör hemma och det kommer du aldrig undan!

   Till alla som undrar så är Niklas en hundspannsguide från Holmajärvi. Huskysafari heter företaget. Nu har han fått fast arbete med månadslön.
   Snart är han tillbaks i det fria livet ska ni se. Är man hundförare och trapper i hjärtat så kommer alltid verkligheten ikapp förr eller senare…

   😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *