Vi väntar tillökning

Vi väntar tillökning

Working Husky Hilda
Hildas aptit är bra igen. Här säger hon att hon gärna provsmakar paprika...

Working Husky Hilda som är en av våra ledarhundar väntar valpar. Vi har fått oroa oss en hel del under denna graviditet. Planen var att para henne i våras men då löpte hon aldrig. Nu i höstas då hon kom i löp tog vi henne till veterinären för besiktning. Hon fick endast anmärkning på en liten knuta i ena bröstet. I Piteå hade vi hittat en hanhund som heter Nuna’s Attanik. Gamla fina linjer som vi mer än gärna vill kombinera med våra hundar.

Under graviditeten har Hilda rasat i vikt. Vi har grubblat, funderat och frågat folk som kan hundar. Hon är nu undersökt av flera veterinärer och medicinerad mot ev. livmoderinflammation. Blodproven visar förhöjda levervärden vilket förhoppningsvis rättar till sig efter graviditeten. Allmäntillståndet är på topp. Pigg och glad har hon varit hela tiden men med en aptit på noll. Med den nya hundmaten Precept och diverse små trick (skriver mer om detta senare) har vi fått igång henne att äta riktigt bra.

Valparna är nu på G vilken dag som helst. Måtte detta bara gå vägen! Detta blir Hildas tredje kull. Nu är hon 10 år och sprang utan problem med på turerna förra vintern. Mina tidigare erfarenheter med äldre tikar som valpar är att det brukar gå bra. Det är ju just dessa äldre friska hundar som man verkligen vill ha valpar efter! De som fungerat ett helt liv. Nuna’s Attanik är dessutom en äldre gentleman som också jobbar bra, är trevlig och haft ett friskt liv.

Working Husky Hilda
Hilda har alltid varit en hund som gärna legat i soffan. Helt klart en mysig siberian husky!

Working Husky Hilda
Här vilar Hilda under en majtur 2011.

Working Husky Hilda
Hilda leder Stinas spann tillsammans med Olga. Här under en fraktkörning i Padjelanta och Sareks nationalpark 2010.

3 svar på ”Vi väntar tillökning

 1. Hei Matti!
  Håper du forstår min norsk:)
  Jeg leste dette du skrev om Hilda og at hun gikk så mye ned i vekt under svangerskapet. Jeg har en tik som nå har 2 uker igjen av svangerskapet og hun har vært veldig syk. Det begynte når hun var ca 2 uker ut i svangeskapet, da sluttet hun å spise…helt. Ikke en matbit ville hun ha. Etter 1 uke dro vi til veterinær, men han fant ingen feil. Jeg begynte å gi henne mat med sprøyte i munnen under store protester. En uke senere dro vi igjen til veterinær…ingen feil ble funnet. Hun hadde nå mistet 5 kg av sin vekt og var så tynn så tynn. Jeg fortsatte å gi henne mat med sprøyte enda 2 uker. Så plutselig begynte hun å spise…lite, lite:) I dag spiser hun alt selv men ikke mye men nok til at hun ikke blir tynnere. Det syns at hun har 5 valper i magen og hun virker ganske pigg og glad. Veterinæren kan ikke forklare dette med noe annet en at hun er syk av svangerskapet slik som noen kvinner kan være.
  Det jeg nå er spent på er om hun blir helt frisk etter fødselen og om hun klarer å gi valpene melk. Defor lurer jeg på hvordan det gikk med Hilda når hun fikk valpene? Setter stor pris på om du kan ta deg tid til å fortelle:)
  Beste hilsen
  Bente Levorsen
  Varangerbotn, Norge

  1. Hej Bente.
   Jag har också haft tikar som slutat äta efter parningen. Men som du säger så kanske de tappar aptiten då de blir gravida.
   Hilda fick vi tyvär avliva då valparna dog innuti henne. I hennes fall va det något annat som överbelastades eller slutade fungera vid graviditeten. Det blev helt enkelt för mycket för henne. Jättetråkigt både med Hilda och med valparna som vi såg fram emot. Hanhunden dog också. Genetisk förlust kan man kalla det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *