Tjärvedseld

Tjärvedseld

Tjärvedseld_kaffepanna
Tjärvedselden brinner intensivt och man kan ställa kaffepannan direkt på veden.

Under dagens träningspass blev det som vanligt fikapaus med en tjärvedseld. Alla hundarna utom Dee lade sig ner och somnade under timmespausen. Det känns riktigt skönt att hundarna kopplar av så pass bra redan nu. Bra grund inför de kommande längre turerna där vi pausar för mat och vila ute på spåret. Alla bilderna i detta inlägg är från dagens fikapaus.

När jag flyttade till Jokkmokk 1991 fick en del Jokkmokkare sig ett gott skratt. När jag skulle hämta ved kunde jag leta mig fördärvad efter torrgran på de vidsträckta tallhedarna här i norr. Nere i Jämtland sökte man nämligen alltid upp en lurvig gran och rev ihop lite torrt ris som elden startades med. Dessa granar växer som sagt inte alltid på tallhedar. Ganska snart lärde jag mig att en av mossa övervuxen gammal tallstubbe kunde vara rena rama superbränslet! Tjärstubben kom in i mitt liv! Tallveden som är naturligt impregnerad med tjära och terpentin (eller vad det nu kan tänkas vara mer exakt?).

Här kommer lite tips till dig som aldrig eldat en riktig tjärvedseld:
1 Leta upp en lämplig stubbe eller bit död ved. Det måste vara tall. Hugg med yxan och kolla hur veden är. Ta på den, känns den fet och luktar skarpt av tjärved så är det din bit!
2 Klyv upp veden i tunna bitar.
3 Du skall hitta några bitar utan kvist. Spänta tunna ’tuppstjärtar’ av dessa. De skall vara tunna och sitta ihop i roten.
4 Lägg de späntade bitarna i en hög. Gärna två lite större vedträn på vardera sida som håller ihop din eld.
5 Tänd med tändstickan i botten av denna hög.
6 Mata elden med grövre och grövre ved och sätt kaffepannan direkt på elden.

Tjärvedseld
Trots att det har regnat i en månad så är tjärveden torr inuti.

Tjärvedseld_späntade_stickor
Spänta stickorna så de sitter ihop i kvastar. Vass kniv och kvistfri ved underlättar. Övning ger färdighet!

Tjärvedseld_lappland
Lägg de späntade stickorna i en hög. Bättre med en för stor hög än en liten. Tänd eld från botten.

14 svar på ”Tjärvedseld

 1. Kanonbra lektion Matti, så fint att du delar med dig. Detta visste jag INTE! Tack för att jag får lära mig något VARJE DAG!

  1. Detta var absolut inte en självklarhet för mig från början men numera är det nästan svårt att komma ihåg att jag en gång inte viste detta…
   / Matti

 2. Ja, tjärugadden var tills alldeles nyligen en väl bevarad hemlighet bland oss norrlänningar. 😉
  En till fördel jämfört med granris är att tall är tystare… granriset sprättar och fräser.

  1. När du skriver så så blir jag väldigt nyfiken… En fördel som jag direkt tänker på med tjärveden är ju att det hoppar inte så mycket gnistor som bränner irriterande hål i dagens Gore-Tex kläder.
   Finns det fler fördelar?
   / Matti

   1. hahaha… nja, vi vill ju inte ge med oss alla våra hemligheter till sörlänningarna… 😉

    Nä, skämt åsido, jämfört med granved så är det just det minimala sprättandet och fräsandet som är bäst. Fast sen ger ju ”fetare” tjärugadd kraftigare rök vilket är bra mot mygg men mindre bra mot kaffepannan… eller säcken där man förvarar kaffepannan…

  1. Bra länk den tackar vi för!
   Jag tror…alltså TROR och inte vet att det kan vara skillnad på en tall som blivit angripet av törsvampen och en tallstubbe som bara innehåller tjära. Effekten är den samma men en angripen tall är nog ännu bättre som tändved!
   Men som sagt detta är inget som jag vet!
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *