Lundhags Trotter

Lundhags Trotter

Lundhags_trott
Här en under en fjällvandring hösten 2010 i Kvikkjokksområdet.
Nu kommer en sån här kärleksförklaring till ett plagg bara så ni vet! Lundhags Trotter är en tunn soft shell jacka som jag för flera år sedan köpte hos Team Sportia i Jokkmokk. Då kostade den 700 kr. Den var olivgrön/grå. Mindre än ett år senare kom en fräckt grön exakt likadan i min ägo efter ett besök på Lundhags Outlett i Järpen. Då kostade den 400 kr. Man köper inte en till om man är missnöjd även om den råkar vara billig.

Under flera år så har jag använt dessa dagligen vintertid. Över ylletröjan för att skydda yllet mot att snö fastnar. Sedan har jag en tjock parkas utanpå allt när jag kör skoter eller hundspann. Ska jag sela hundar, gräva loss en skoter, spåra med snöskorna eller annat som jag blir varm av slänger jag bara av mig parkasen och är ’fit for fight’.

Sommartid är den myggsäker och vindtät. Impregnerad står den emot lättare regnskurar så man slipper regnkläderna. Jackan är perfekt på träningsturer med mountaibiken men får lika ofta hänga med nere i hundgården. När jackan är nytvättad så fungerar den även på byn och i mer civiliserade situationer.

Den är sydd som en anorak vilket jag gillar skarpt. Om jag skulle önska något mer så är det ett par fickor. Samtidigt så fylls fickor med värdelöst skrot som är ivägen. Denna modell har en liten värdelös ficka på armen av alla ställen. Totalt onödig. Mobiltelefonen måste få plats någon stans. En huva har jag saknat ibland.

Slitstyrkan vet jag inte riktigt hur jag ska kommentera. Flera års användning och då tuff användning. Det syns inte riktigt på dem. Någon fläck på den ena efter att jag oljade hundslädar med linolja och tjära som skvätte. Annars fungerar tom blixtlåsen klanderfritt. Inga hål utan de är helt faktiskt otroligt hela!

Vart köper man dessa? Jag tror att just denna modell är ute ur Lundhags sortiment nuförtiden. Kanske har den en ny variant av denna eller något på G. Om du hittar en så köp den utan att fundera. Undrar du om mina begagnade är till salu så är svaret enkelt: No way!

Lunhags_trott
I hundgården med alla hundarna tillhör vardagen för mina två Trottjackor som tycks vara outslitbara. Denna bild togs häromdagen.

Lundhags_trott
Min mor lånade en av mina Trottjackor under en fjällvandring. Den godkändes!

Lundhags_trott_Inspirationsguiderna
Janne från Inspirationsguiderna under en guidning vi gjorde tillsammans på Saltoluokta fjällstation. Vi har många gånger konstaterat att vi är nöjda med dessa jackor!

13 svar på ”Lundhags Trotter

  1. The pictures from top:
   1. West from Kvikkjokkk. Vallevare.
   2. My dogyard in Jokkmokk.
   3. Padjelanta Kisuris-Låddejåkk
   4. Few kilometer from Saltoluokta.
   / Matti

 1. om Lundhags har gjort nå riktig bra så vare TROTTER!!! om ni hittar dom än så köp dom, om inte annat åt mig!! är riktig nyfiken varför dom slutade med den?? Travers byxan är ju bra men långt ifrån lika bra som Trotter!! haft även byxorna i Trotter men då försvann en del av mig och jag gav bort dom.. ett hipp hipp hurra för Trotter även från mig!!!!

 2. Det fanns en variant av North Face har en variant som liknar. Ska kolla vad den heter och skriva om den senare…
  Kul att det e fler som har samma upplevelser av detta plagg!!!
  / Matti

 3. Själv tycker jag det är omständigt att behöva ta på sig ytterplagg över huvudet, men är nyfiken på vad anorak har för fördelar jämfört med en jacka i samma tyg… /Lena

  1. Egentligen så finns det nog inga fördelar… Vad jag gillar med anorakarna är att de oftast är sydda lite bylsigare än vanliga jackor. Många vanliga jackor sitter ju mer tight.

   Jag ska grunna lite… Kanske någon annan som
   också har ideer om detta?

   / Matti

   1. anoraker i allmänhet är more safe *lol* mindre förfrysningsrisk, drar mindre genom dragkedjan och man kan fortfarande ha på sig plagget i fall att dragkedjan går sönder! ungefär det är motiveringen till nya polar-anoraken av Fjällräven som utvecklades med Kent Fjellborg 🙂

    1. Jo jag vet detta med safe…men vet inte… Säljargument eller vad tror du?
     Själv så gillar jag anoraks!
     / Matti

     1. ett bra o vettigt säljargument för en expeditionsparkas men inte för ett så lätt o mångsidigt plagg som Trotter.. å andra sidan är det svårare att ändra tempen på en själv med en anorak.. jag tycker även att det är lättare att ta av mig en jacka på släden i farten än en anorak.. men det är nog smaksak, antigen så gillar man dom eller inte.. men Trottern är ett favvo plagg!!

 4. Om någon är intresserad av en helt ny Morgendal Anorak från Bergans i stl L (unisex) så har jag en till salu (blev lite fel vid ett köp). Den är mörkblå… Matti vet hur man får tag i mig…

  1. Hehehe…
   För en mindre summa så är all information till salu!
   Skicka ett mail om någon vill kontakta Lena så fixar det sig givetvis!
   / Matti

 5. Även jag är ett stort fan av Lundhags Trotter. Utan tvekan ett av de bästa (eller kanske det bästa?) friluftsplagget jag har. Jag tycker att den mera är en funktionell skjorta än en jacka. Om man ser till vikt, tjocklek och fickor ansar jag att den är närmare skjortor än jackor men visst kan den användas som tunn jacka när det inte är för kallt.

  Tack för en fantastiskt bra blogg och fina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *