Mattis topp 5 poddlista

Mattis topp 5 poddlista

Solnedgång över Jokkmokks skogs- och fjällandskap.

Under ett år flödar det en hel del poddar i mina hörlurar och i mina högtalare. Oftast vill jag lära mig någonting, öka min förståelse och väldigt sällan eller nästan aldrig handlar det om tom underhållning eller tidsfördriv. Här listar jag några av mina bästa poddtips som förhoppningsvis även du tycker är bra. Alla dessa poddar hittas dels på Spootify men även under de länkar som jag hänvisar till nedan.


Poddtips 1. Framgångspodden.
Denna podd är nordens största intervjupodd. Alexander Pärleros intervjuar ett flertal inspirerande, framgångsrika och på andra sätt spännande människor. Ibland får man smarta tankemodeller, arbetssätt eller bara en insyn i någon annans värld.
Avsnitt 284: Anders Hansen -Hur mobilen styr ditt liv
Psykiatern och författaren Anders Hansen pratar i detta avsnittet om hur mobiltelefonen faktiskt styr våra liv och hur experter på hjärnan utvecklar appar och sociala media för att ge oss dopaminkickar vid exakt rätt tillfälle. Hur påverkar detta vår vardag, hur påverkar detta barn som växer upp och mycket mer. Detta är ett måste-avsnitt för alla med en smartphone. Gillar man detta så har Anders besökt Framgångspodden i avsnitt 172 och den gången pratades det om hur träning kan påverka din gärna.
Lyssna på Framgångspodden med Anders Hansen >>>


Poddtips 2. Influencerpodden.
Anton Granlund möter inspirerande människor som inspirerar. Avspända trevliga intervjuer och samtal.
Avsnitt 68: Alexander Bard. Här samtalas det om människans roll i den digitala framtiden, våld vs. passiv aggressivitet och det Bard kallas trams i den svenska klimatdebatten. Bard är kontroversiell men jag gillar det. Han är utan tvekan en klarsynt man och har många poänger i det han säger även om jag inte håller med i allt han tycker och tänker.
Anton Granlund har dessutom många andra bra möten och intervjuer så Influencerpodden är nog en av toppoddarna att följa.
Lyssna på Influencerpodden med ALexander Bard >>>


Poddtips 3. Husky Podcast.
Enkelt förklarat är detta en podd där Magnus intervjuar människor som på olika vis utmanar vardagens bekvämligheter, utmanar sina gränser och inspirerar andra.
Avsnitt 206: Detta är ett avsnitt där Idrottsfysiologen Mikael Mattsson berättar om hur vi påverkas av fysisk aktivitet. Hur påverkas vi av såväl korta som långa vandringar, vistelse i skog och mark och en hel del annat intressant. Efter att lyssnat på denna podd är jag mycket förvånad om du inte känner lite extra för att ge dig ut på en kortare eller längre vandring.
Lyssna på Huskypodcasten med Mikael Mattsson >>>


Poddtips 4: Sommarpratare.
Sommarpratare är en klassiker sedan 60-talet. Här behövs ingen närmare beskrivning av själva programmodellen.
Avsnitt 21 Juli 2014: Athena Farrokhzad. Detta är ett mycket gammalt avsnitt men det är nog ett av de bästa jag hört. Athena pratar direkt från sitt hjärta om fascism och rasism och om den antirasistiska kampen. Detta är en berättelse som berör och väcker tankar.
Lyssna på Athena Farrokzhads sommarprat >>>


Poddtips 5: P3 Dokumentär.
P3 Dokumentär är väl genomarbetade program. Här görs det djupdykningar i enskilda händelser, historier och mycket annat. Har du inte upptäckt detta program så kommer du att hitta många spännande timmars lyssning.
Avsnitt Operation Sepals – CIA i Norrbottens: Här får vi följa med på en historisk tillbakablick. 1943-1945 etablerades nio topphemliga baser i Norrland utmed den svensk-norska gränsen. Fyra av dessa baser ligger i Norrbotten och kom att ingå i Operation Sepals.
Lyssna på P3 Dokumentär om Operation SEPALS >>>


Bonuspoddtips: P3 Dystophia.
Som sagt så har P3 en hel del bra program. Detta är ett inkast i debatten där framtiden inte målas upp direkt ljus. Man får nog säga att det delvis tillhör allmänbildningen att försöka förstå vad som kan hända om saker går fel i vårt samhälle Ingen munter lyssning med andra ord.
Avsnitt Det sjätte massutdöendet. Djur och växter försvinner i ett allt snabbare tempo från vårt ekosystem och det är vi människor som är orsaken.
Lyssna på P3 Dystophia >>>


Okategoriserade

2 svar på ”Mattis topp 5 poddlista

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *