Ministerbesök i Gallok och Jokkmokk

Ministerbesök i Gallok och Jokkmokk

Ministerbesök-alice-gallok-4
Samtal runt en lägereld. Med kokkaffe kommer man riktigt långt här i livet!
Häromdagen hade vi besök av Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet, som är Sveriges Kultur- och demokratiminister. Hon hade på eget initiativ önskat få besöka Jokkmokk och Gallok där kapitalstarka krafter önskar etablera en gruva på bekostnad av miljö och befintliga småföretag.

Runt en eld i en tältkåta med kokkaffet puttrande så vandrade samtalet iväg. Allt från elbilar, Sápmi, Gallok, moms för naturguidning, livet som renskötare, miljö, arbetstillfällen i Jokkmokk, rasism, glesbygd, Vasaloppet, sjukförsäkringar för säsongsbaserade småföretagare, älgjakt och mycket mer. Hur ofta är politiker på ministernivå ute och verkligen sitter ned och snackar med folket såhär utan pressade scheman?

Jokkmokks kommunledning (S) blev tydligen väldigt besvikna att hon inte besökte dem. Vi har tidigare haft ministerbesök i Jokkmokk såsom Mikael Damberg (Näringslivsminister) och Eskil Erlandsson (Landsbygdsminister) men vid sina besök har de aldrig visat intresse för små turistföretagare eller renskötselföretag. Dessa ministrar har trots att vi påtalat en önskan om att träffas aldrig haft tid. 2013 bad vi om ministerbesök under den hetaste gruvkonflikten. De sände då endast en stackars sekreterare som inte kunde uttala sig om någonting. Han skulle företräda fem, sju eller var det tio olika ministerposter. Däremot så har Eskil Erlandsson varit i Jokkmokk under 2013 på blixtvisit och öppnat Jokkmokk som mathuvudstad innan han pep iväg. Damberg har inte heller visat intresse för oss som blir påverkade av en gruvbrytning i Gallok. Han visar tydligt och öppet att han står på de stora bolagens sida både när det gäller Vattenfalls framfart i kommunen likväl som prospekteringsbolagen och skogsbolagen.

Det snackas idag mycket om politikerföraktet. Detta är andra eller tredje gången som jag sitter ned med miljöpartiets företrädare och snackar besöksnäring runt en lägereld. Även Vänsterpartiets riksdagspolitiker har jag fått förmånen att träffa en gång, även om vi inte hade riktigt samma åsikter den gången. Vart är alla andra politiker? Är de i Sorsele, Malå, Slagnäs, Soppero, Åsarna, Sveg eller har de glömt glesbygden och vanligt folk?

När Alice lämnade oss i Gallok så tackade hon och sa nått om att vi ses. ’Det tror jag inte’ påpekade jag även om jag hoppas att vi ses igen. ’Jo, det gör vi’ sa hon och kollade mig i ögonen. Det kändes som om hon verkligen inte vill ha ett avstånd mellan oss väljare och henne som politiker. Så Alice, om du läser detta och har vägarna förbi, privat eller i tjänsten, så är du alltid välkommen på en kopp kaffe hos Stina och mig! Inte för att du är politiker utan för att du är öppen, trevlig och medmänsklig person!

Ministerbesök-alice-gallok-1
Tor arbetar med att slå upp tältkåtan. Ni kan läsa mer om Tors reflexioner från dagen på hans blogg Kvikkjokk.nu

Ministerbesök-alice-gallok-2
En glad Henrik Blind som jobbar hårt för det lokala Miljöpartiet men även allmänt för glesbygd, miljö och mycket mer.

Ministerbesök-alice-gallok-5
Jokkmokk med dessa vidder förtjänar ett bättre öde än att bli ett Mining District…


Okategoriserade

2 svar på ”Ministerbesök i Gallok och Jokkmokk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *