Haglöfs Barrier, test av primaloftjacka

Haglöfs Barrier, test av primaloftjacka

Haglöfs-barrier-jacka-6
Marcus Eldh, Wild Sweden, har lånat min Haglöfs Jacka en råkall och dimmig dag i Sareks Nationalpark 2017.
Haglöfs Barrier heter en isolerjacka som jag levt med under ganska många år. Den har ett glatt yttertyg som gör att den fungerar fint som ytterjacka i de flesta fall. Är det regn eller blötsnö behöver man ett lite mer riktigt skalplagg utanpå. Samma sak gäller vid rejäl kyla då man helt enkelt får dra över en tjock dunjacka eller parkas. Jackan är isolerad med ca 120gr primaloft. Detta är ganska lagom för höst, vinter och vårbruk. Jackan fungerar även sommartid som förstärkningsplagg.

Viktmässigt väger denna jacka endel mer om man jämför med motsvarande dunjacka. Däremot så är materialet primaloft betydligt tåligare mot fukt. Sommartid och barmarkstid skulle jag aldrig ta en dunjacka. Jag vill kunna nyttja min förstärkningsjacka även i tält med kondens, under min regnjacka, ute vid mindre regndugg osv. En dunjacka absorberar fukt och dunet fullständigt kollapsar i jackan varpå den blir värdelös som värmeplagg. Dessutom måste en blöt dunjacka i regel torkas i torktumlare vilket inte är nödvändigt för syntetfodrade jackor.

Själva uppbyggnaden av jackan är riktigt bra. Stor och rymlig huva med en liten skärm. Denna skärm skulle dock kunna få varit lite hårdare. Jackan går ned bra över rumpan och armarna räcker bra till. Fickorna sitter där man önskar och det finns inte så mycket mer att önska av designen.

Min första Haglöfs Barrier var en blå som inköpts på Team Sportia i Jokkmokk för några år sedan. Priset låg då på ca 1400 kr. Denna första jacka har hållit riktigt bra. Yttertyget har varit tåligt både mot slitage och revor likväl som mot glöd och eld. Dragkedjorna har även de varit superbra. Vi arbetar mycket runt eld i tältkåtor och vid lägereldar där vi lagar mat. Visst har det blivit några små olyckor men det har inte hänt så mycket annat än några små smält- och brännhål. Detta efter flera års hård och skoningslös användning.

Under December 2016 fick jag en ny och enligt tillverkaren exakt likadan jacka. Vad jag ser så kan det inte vara samma jacka. Min nya Haglöfs Barrierjacka måste ha ett helt annat yttertyg. Det skadas lättare av mekaniskt slitage och jag har flera små revor. Glödloppor som kommer på jackan ger riktigt stora smälthål vilket skiljer sig märkbart från min äldre Barrier. Om ni kommer ihåg så var Haglöfs i blåsväder om något flamskyddsmedel som var riktigt dåligt för miljön för ett par år sedan. Kanske kan det vara det som gjort att min första Barrier tålde så mycket mer? Skillnaden på tålighet för glöd är iallafall jättestor.

Dragkedjorna på den nya jackan tjorvade redan efter ett par månader. Haglöfs får här klart bakläxa. Man hade en riktigt bra produkt som dessutom var grymt prisvärd. Jag ger denna nya modell tummen ned och är mycket besviken på slitstyrkan och tåligheten hos min nya Haglöfs Barrier. Tyvärr.

Haglöfs-barrier-jacka-1
En värmejacka skall ha en bra huva. Här skyddar huvan Patrik, Enbom Outdoor, mot mygg under en Sarek tur vi gjorde ihop sommaren 2017. Patrik är för övrigt lika nöjd med sin röda jacka som jag var med min blå jacka märkligt nog.

Haglöfs-barrier-jacka-5
Min första Haglöfs Barrier. Denna jacka höll flera år innan den slutligen gav upp i blixtlåsen.

Haglöfs-barrier-jacka-4
Våra kläder tar stryk då vi arbetar dagligen i dem.

Haglöfs-barrier-jacka-3
Är jackan syntetfodrad kan man utsätta den för en hel del blötväder.

Haglöfs-barrier-jacka-2
Huvan är trevlig och på de flesta sätt riktigt bra och användbar.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *