Jokkmokksmarknad är passerad

Jokkmokksmarknad är passerad

Jokkmokksmarknad-2018_2
Jokkmokksvintermarknad 2018.
Jokkmokks Vintermarknad är nu passerad. Passera är rätta ordet för nu rör vi oss snabbt in i nästa period. Vårvintern närmar sig med stormsteg och vi ser solen allt mer för varje dag. Nu kan man gå ut på morgonen och mata hundarna utan pannlampa och för bara några veckor sedan startade vi alla morgonturer med pannlampan på.

Jokkmokks Marknad är verkligen värd att besöka. Musik, utställningar, hantverk, shopping och möten med massa kul folk i flera daga i sträck. För egen del så kör vi hundspann tillsammans med Sten och Patrik. Vi tar med folk ut i skogen bort från marknadsvimlet för en stund vid en lägereld i en kåta med kokkaffe, prat om allt mellan himmel och jord. Det är faktiskt många gäster som efter turen tackar och säger att detta var det bästa på hela marknaden.

Hundspannsturerna blir snabbt fullbokade och många som vill åka hundspann blir tyvärr besvikna då de inte får plats. För övrigt så har vädergudarna varit på vår sida. Inte en meter nysnö med allt som det innebär och som kallast bara -27C men oftast endast -15C vilket är mycket drägligt. Vi jämför med tidigare marknader då det ibland har blåst 30m/s, kommit 70cm snö eller med en temp som droppat mot -47C. Vi har alltid oavsett väder genomfört de bokade turerna även om vi många gånger fått jobba riktigt hårt för att ge gästerna bra upplevelser. 2018 går alltså till historien som en lättsam vintermarknad för vår del.

Vi har i år fortsatt att sälja turer med de renskötare som jobbar i samma område som vi kör hundspann i. Från de turerna får vi ofta höra av gästerna att de uppskattat närheten med renarna på ett naturligt sätt ute i skogen. De lovordar de okonstlade mötet med människor som lever i och av renskötselkulturen. Vi är grymt glada att vi har förtroendet att få samarbeta med denna vintergrupp från Jåhkågasska sameby.

Hundspann-kortturer-jokkmokksmarknad-1
Under norrskensturerna kör vi mycket med pannlampor. Denna bild är från en tur före vintermarknaden då Sanna kommer in med ett spann.

Hundspann-kortturer-jokkmokksmarknad-3
Stina med sitt spann.

Hundspann-kortturer-jokkmokksmarknad-2
Helt klart hög mysfaktor!

Hundspann-kortturer-jokkmokksmarknad-4
Gästerna fikar i kåtan medan hundarna kopplar av utanför.

Jokkmokksmarknad-2018_1
Två vändor på marknadsområdet utan att spendera en enda krona…


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *