Hundspann, barn och kyla

Hundspann, barn och kyla

Hundspannstur-barnfamiljer-swedish-lapland-1
Hundspannskörning i solnedgång och sjunkande temperatur.
Förra veckan var jag ute med barnfamiljer bestående av sex vuxna och sex barn. Vi färdades 120km, övernattade i tältkåta och kojor. Tempen sjönk ned mot -35 C. Som hjälp följde kollegan Christian från Laponia Adventures med och körde en skoter. Dels som säkerhet om någonting skulle hända men också för att transportera utrustning. Dessutom så bistod han med matlagning, guidning och mycket annat som skulle göras.

När man är ute med barn i kylan så finns det vissa viktiga grejer att göra. För det första så måste de, utan minsta tvekan vara välklädda. Då menar jag ylle närmast kroppen och på det massor av lager. Här finns inga genvägar. Sedan så måste barnen förstå att de skall röra sig för att hålla värmen. De kan inte bara sitta passiva på en hundsläde utan de måste vara med i arbetet som görs. Denna vecka har flutit på ofattbart bra. Inga kalla barn trots dessa låga temperaturer!

Gruppen var uppdelad på sex hundspann. En vuxen och ett barn per hundsläde med fem hundar. De har sedan kört slädarna tillsammans, selat hundar, skottat hundskit, matat hundar, hämtat vatten, isfiskat, huggit ved och mycket mer.

Att vara två guider på en längre tur är väldigt smidigt. När man normalt jobbar ensam är det väldigt skönt när någon helt plötsligt har skottat fram dassen, gjort eld, diskat efter middagen osv. Dessutom så snackade vi oss igenom halva nätterna. Löste många av världens stora och små problem.

Hundspannstur-barnfamiljer-swedish-lapland-4
Ljuset känns nästan overkligt ibland.

Hundspannstur-barnfamiljer-swedish-lapland-2
En abborre till stekpannan.

Hundspannstur-barnfamiljer-swedish-lapland-3
Morgon och soluppgång i tältcampen.

Hundspannstur-barnfamiljer-swedish-lapland-5
Inne i stugan spelades det spel, kokades kaffe, lästes böcker, samtalades och trevlighetsfaktorn var på topp.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *