Crossing Lapland 2018

Crossing Lapland 2018

Crossing-lapland-2018_3
Working Husky Åzzy.
För ganska många år sedan grubblade jag en gång på allt arbete som jag lade på att flytta hundar från Jokkmokk upp till Saltoluokta. Timmar av lastning och körning med hundar på bil hit och dit. Då kom iden att varför inte ta hjälp av betalande gäster att flytta till fjälls helt enkelt. Ganska snabbt föddes turen ’Crossing Lapland’ som har blivit en återkommande hundspannsfärd från skogslandet i öster upp mot fjällen.

Just nu är jag landad på Saltoluokta fjällstation som blir lite av mitt andra hem under vårvintrarna. Här avslutar vi och börjar resten av säsongens veckoturer. Varje vecka byts några hundar ut då de kan behöva vila eller omväxling. Under tiden medan jag är här gör Stina ett grovt jobb med att organisera med mat och hundmat till mig och de hundar jag har med mig. Samtidigt kör hon kortare turer och sköter mailkontakter med kunder.

Under den gångna veckan har jag åter haft en trevlig grupp gäster från Sverige, Österrike och Nederländerna. Trevliga samtal, roliga historier, möten med trevliga stugvärdar efter Kungsleden och givetvis ett fantastiskt bemötande av Årrenjarka Fjällbys folk och en del annat trevligt folk men annars är det ganska folktomt ännu.

I år har vi haft oroväckande bra väder och spårförhållanden på denna tur. Vi har i princip glidit fram med solsken i blick stora delar av sträckan. Inget vatten på leden, bra isar, bra spår, vackert med snön i träden (upplega) och fina solnedgångar. Kan resten av säsongen fortsätta lika bra eller när kommer bakslaget?

SAS och Arlanda skall däremot ha sig en rejäl känga! För de lämnade en av gästerna i sticket och tack varae SN-Resor i Jokkmokk fick vi med gästen på ett tåg istället för det inställda flyget. Dock blev bagaget försvunnet under ett par dygn så denna gäst fick ta ett djupt tag i sin plånbok och köpa lite extra underkläder och mellanlager. Hur kan det vara möjligt att ett resebolag som SAS tjorvar bort bagage under så lång tid? Jag menar att en gäst har ett bagage och det kan ju inte krävas en ingenjör för att matcha biljettnummer med ett bagagenummer! Hur som helst så kom denna gäst ut till gruppen till vår andra dag då vi lyckosamt var nära en bilväg.

Crossing-lapland-2018_1
Första dagarna bjöd på temperaturer ned mot -30C.

Crossing-lapland-2018_4
Fullmåne och en mysig timmerkoja. Livet ’Back to Basic’ är inte så dumt.

Crossing-lapland-2018_2
Xara och Xtrem leder Trines spann.

Crossing-lapland-2018_5
Kaffekok och solgrop.

Crossing-lapland-2018_6
Kungsleden mellan Kvikkjokk har fått nya markeringar. Kryssen syns bra men de gamla grånade träkryssen var trevligare. Dock förstår även jag att en synlig led går före trevligt utseende i snöstorm.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *