Gallok en delseger för glesbygden

Gallok en delseger för glesbygden

Kokkaffe-luleälven-1
Med rent vatten i älven kan vi fortsätta att koka kaffe under våra fisketurer.
Länsstyrelsen har under veckan kommit med sitt yttrande angående gruvetablering i Gallok. Deras samlade bedömning blev för andra gången ett nej. Ett nej byggt på fakta, juridik och fritt från tyckande. Ett yttrande som är väl genomarbetat och har valsats fram och åter ett antal gånger.

Nu skall Gallok-ärendet åter upp på regeringens bord för beslut. Enligt några väl insatta personer så är detta yttrandet ingenting som regeringen kan bortse ifrån. Om regeringen mot förmodan skulle säga ja så är det endast igenom ett politiskt fulspel bakom kulisserna. Baseras beslutet på den fakta som Länsstyrelsens yttrande bygger på så kommer det att bli nej! Helt klart en delseger för stridigheterna runt Gallok.

Vad som är tråkigt är vårt kommunalråds och flera lokalpolitikers negativa inställning om att detta är typ Jokkmokks sista chans. De styr en kommun som ligger i topp i Sverige när det gäller hur många entrepenörer vi har per invånare. Vi är en inlandskommun som inte längre går käpprätt nedåt utan befolkningsutflyttningen har planat ut och vi håller faktiskt på att vända trenden. Jokkmokk är en framtidskommun utan tvekan och den politiska ledningen måste omgående ta tag i sin attityd och backa upp oss framåtsträvande företagare och medborgare. Backa upp oss med en attityd som andas framtidstro och fighting spirit! Man måste sluta att sätta sitt hopp till ett utländskt Beowulf Mining som inte sköter sig på ett seriöst sätt. Ett företag som inte respekterar lokalbefolkningen utan endast säger ’What local people?’ eller som då de säger till renskötarna att ’Ni har flyttat på er förr och kommer att få flytta på er igen!’. Jag förstår inte hur man som folkvald politiker kan välja att lyssna på ett sådana företagsledare? Jag litar mycket mer, och hellre på lokala entrepenörers kraft vilket även våra förtroendevalda borde göra.

Personligen så känns det som en tung börda har lättat från mina axlar. Jag är så innerligt glad och hoppfull inför framtiden. Äntligen känns det som att vi törs satsa lite hårdare på några fler företagsideer som vi länge klurat på. Vi kan även i fortsättningen koka kaffe på vatten från Luleälven och äta fisken. Länsstyrelsens yttrande är en delseger för framtidens människor!

Tack alla kloka Länsstyrelsetjänstemän. Tack alla journalister som belyst situationen utifrån fakta. Tack alla politiker som kämpat. Tack alla organisationer och föreningar som kämpat. Tack alla renskötare som slagits för era rättigheter. Tack alla aktivister och miljökämpar som visade att vi måste ställa oss upp för att göra vår röst hörd. Tack alla sköna människor som jag fått lära känna . Det har varit en ära att stå sida vid sida i med er i denna denna kamp. Jag vill också tacka alla gruvivrare som sporrat och utan er skulle denna kamp aldrig blivit så lyckosam som den har blivit! Nu tar vi nya tag gemensamt och visar att Jokkmokk verkligen inte behöver en gruva!

Minerallagen_1
Att det ska ta sån tid för en del att förstå detta…


Okategoriserade

Ett svar på ”Gallok en delseger för glesbygden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *