Samarbete i Jokkmokk

Samarbete i Jokkmokk

Wildlife-safari-2017-1
Samarbete är faktiskt riktigt roligt! Kollegan Marcus från Wild Sweden.
Hur kan samarbete inom besöksnäringen fungera? Hur är det möjligt att man kallar besöksnäringen för en av Sveriges nya basnäringar och hur kan man prata om turismen som en industri? Under ett år med olika säsonger och olika produkter är samarbetet brett och många aktörer blir involverade och beroende av varandra. Om vi nu utgår från säsongens sista tur, vår viltsafari i Sareksnationalpark. En produkt som denna involverar bara den ett stort antal nationella såväl som lokala aktörer.

Produkten i sig var framtagen av två företag i samarbete. Wild Sweden och Jokkmokkguiderna är med andra ord produktägare gemensamt. Vi har båda egna kunder och säljkanaler via internet, nyhetsberev, reseagenter m.m. Tillsammans sätter vi produkten och samarbetsformen.

För att gästerna skall ta sig till utgångsplatsen behövs det transport så som tåg, flyg och busstrafik. Som liten aktör är vi helt beroende av att detta fungerar. Denna gång fungerade det mesta utom transfern tillbaks till flyget varpå vi måste köra själva med vår egen minibuss, något vi helst slipper. Det finns en flygtransfer men den lämnar Jokkmokk runt 3-4 tiden på morgonen vilket knappast kan klassas som semester för våra gäster.

I Jokkmokk behövs sedan boende, och för denna tur välkomnade Cecilia på Jokkmokk vandrarhem med sin kanonbra service. Middagen åt vi på Hotel Åkerlund och första dagen fördrevs med besök på Ajtte samt endel shopping och fika på byn. Maten till turen inhandlades lokalt på Viltbutiken, Konsum och ICA. En del smågrejer extra kom från ställen som Teamsportia, OK m.m. så det blev ett gäng kronor som snurrade runt på byn. Under själva turen anlitade vi Fiskflyg för att flyga ut och hämta oss ute på fjället. Efter turen besökte vi Laponias Naturum i Stora Sjöfallet där vi förutom souvenirer även handlade en lunch och fika.

En enkel veckotur som denna involverar ett stort antal företag och aktörer. En gäst som reser runt mellan olika boendeanläggningar och gör olika aktiviteter under en vecka engagerar ännu fler olika entrepenörer och aktörer i samhället. Såväl lokala som nationella och internationella. Just detta gör att små företag som var och en råddar i sin lilla del av en helhetsprodukt kanske aldrig blir stora utan förblir ett litet fåmansföretag. Däremot så tillsammans är man en viktig kugge i den nya basindustrin för Sverige. Det handlar inte om en stor fysisk fabrik längre. Det handlar om massor av människor och småföretag som tillsammans hjälper varandra att bilda en komplex industri som faktiskt just detta med turismen är!

Turistkronan-jokkmokk-2016
Turistkronans fördelning i Jokkmokks kommun under 2016.

Wildlife-safari-2017-2
Gladare än såhär blir inte våra gäster. Sarek 2017.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *