Älgsafari i Sarek nationalpark

Älgsafari i Sarek nationalpark

Älgsafari-sarek-nationalpark-2
Sarek är djupa dalar, höga fjäll och inte allt för mycket folk.
Sareks nationalpark är ett av vår fjällvärlds mest mytomspunna fjällområden. Det är vilt med sina höga fjäll och djupa dalar. Det är otillgängligt utan bekvämligheter såsom turiststugor, spångade leder samt att området saknar broar över älvar och jokkar förutom på ett ytterst fåtal platser. Här får man klara sig själv helt enkelt.

Tillsammans med Marcus från Wild Sweden genomförde vi en guidad viltsafari med största fokuset på Sareks älgar förra veckan. Sarekälgarna är kända som Europas största älgar som är mycket oskygga då det inte bedrivs jakt på dessa. Ett samarbete som vi pratat om och planerat sedan länge blev äntligen verklighet.

Med hjälp av Fiskflygs helikoptrar lyftes vår internationella grupp gäster in till nationalparksgränsen. Gästerna kom från Kina, Australien, Nederländerna och Schweiz. I Peking måste man ofta bära gasmask för att luften är så dålig, i Australien finns det en hel del farliga djur, i Nederländerna bor det 17 miljoner människor. Jokkmokks kommun är ungefär 2/3 av Nederländernas yta och vi är ca 5000 invånare här. Kontrasterna mellan gästernas vardag och den upplevelse vi erbjöd var definitivt rätt så stor.

Vädret visade sig inte från sin bästa sida. Snö, regn, mulet ock låga moln. Detta i kombination med älgar som inte riktigt var på hugget. De lokala jägarna säger också att älgarna beter sig annorlunda i år jämfört med normalt. Vädret? Sen brunst? Vi fick iallafall en flyende tjur på ca 50 meters håll samt mer än ett tiotal på långhåll. Färska spår efter björn fick vi däremot en hel del av. Avföring, revirmarkering och fotavtryck i sanbanken invid älven.

Samarbetet med ett annat företag och guide var riktigt givande. Marcus är kunnig i djurens beteende vilket är mycket inspirerande. Hans attityd är det inte heller nått större fel på. En kväll kom han tillbaks till gruppen efter en rekognoseringstur. ’Jag är helt slut och totalt dyngsur!’ sa han medan ett brett leende när han dök upp ur mörkret. Vi han inte komma till Jokkmokk innan vi började planera nästa års tur så snart kommer program och datum för hösten 2018.

Älgsafari-sarek-nationalpark-1
Inte bara guiderna som har roligt.

Älgsafari-sarek-nationalpark-3
Morgon mellan fjällen.

Älgsafari-sarek-nationalpark-4
Glad guide.

Älgsafari-sarek-nationalpark-6
Helt klart finns det hyffsade älgar i Sarek.

Älgsafari-sarek-nationalpark-5
Fiskflygs helikopter redo för att flyga hem oss.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *