Hundträningen i full gång

Hundträningen i full gång

Hundträningen_slädhundar_höst_4
Mitt spann parkerat för kylning i en bäck.

Träningen av våra slädhundar är i full gång sedan några veckor tillbaks. Temperaturen skall droppa ner under +14C för att vi skall börja träna dem. Innan dess är risken för överhettning allt för stor. Våra Siberian Huskies har ju dessutom päls för att leva ute vintertid så det är bara att vara lite försiktig.

Första fasen av vår träning är mestadels rutiner och disciplin. Då våra hundar måste fungera som arbetshundar är lugna starter och körbara spann någonting vi lägger extra mycket fokus på. Gör vi detta arbetet noga under början av träningen så kommer resten av vintern att gå mycket lättare. Här vill jag inte påstå att allt går exakt som vi vill. Det krävs mycket arbete och tålamod. Det krävs tid och att man uteslutande arbetar konsekvent. Hundar förstår inte om man börjar ändra reglerna utifrån det egna humöret eller diverse nycker.

Hundarna är iallafall glada och fulla av iver. De jobbar bra och är riktigt på G. Själv så grubblar jag på hur tiden innan snön kommer skall räcka till. Tiden med hundarna ökar nu konstant för varje vecka som går allt eftersom distanserna på turerna utökas. Vi kör iallafall järnet och njuter av vår tillvaro. Att ha mycket att göra är ingen jättefarlig stress. Man får helt enkelt bara acceptera att man kanske inte hinner allt man skulle kunna gjort. Det är faktiskt riktigt skönt att vi inte har pressen att vi skall tävla. Skall man ut på tävling måste man lägga upp träningen mer optimerat för just de löp man skall köra. Nu kör vi för att få bra arbetshundar och då är lugnet en viktig faktor.

Hundträningen_slädhundar_höst_1
Fugitive’s Sharp, en dotter till den legendariske Finnemarkas Guy. Sharp har bott tillfälligt hos oss och kommer nu att flytta till Camilla Buvall där hon skall användas för avel.
Hundträningen_slädhundar_höst_2
Hundar som skakar på sig ser verkligen inte kloka ut…
Här ser vi Working Husky Unna.

Hundträningen_slädhundar_höst_5
Detta låg på en bro vi kör över. gjord av en rot eller tunn gren. En fin häst eller hund. Undra varför den låg där så symboliskt? Man blir ju lite nyfiken.

Hundträningen_slädhundar_höst_6
Stina förbereder ett spann för en tur.

Hundträningen_slädhundar_höst_3
Jag ska försöka komma ihåg att puta med munnen på nästa selfi…glömde det denna gång!

5 svar på ”Hundträningen i full gång

 1. Big kiss to unna, sheena,zip,atlas and asta i had them in my huskygroup in april…
  I wish you and stina a good workingtime with your lovely huskys!!!❤️
  Greetings from south of france!
  Wiebke

  1. Hi Wiebke!
   They are all going still strong!
   Atlas is mabye little bit older and calmer…mabye…
   😉
   / Matti

 2. Åh de ser så härligt ut! Jag måste verkligen investera i nån vagn eller fyrhjuling så jag kan träna alla 4 samtidigt….har ju bara kickbike till barmarksträning…blir ju ett par vändor…huvva…haha =P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *