Majturernas tidevarv

Majturernas tidevarv

Majtur_hundspann_6
’Ge mig hundar… Ge mig snö och ni kan behålla resten!!!’
Knut Rasmussen och Jenki tycks instämma.
Nu har det helt plötsligt blivit Maj månad. På facebook kan jag se att det är mycket friluftsfolk som är ute och njuter av den nattliga skaren. Långt ner i södra Norge, Dalarna och upp till oss här i norr. Denna vårvinter har verkligen levererat fina dagar än så länge. För oss här i Lappland så med lite tur kan det fortsätta ännu en månad eller så.

Stina och jag har varit på en tripp med hundarna in mot Aktse och Sitojaure i utkanten av Sareks Nationalpark. Med på turen var Jenki som kört mycket hundspann men nästan uteslutande kortare tävlingar. Vi (Stina och jag) har roat oss med att låtit Jenki ’känna lite på’ platser som Aktsebacken (400-500m brant stigning), ospårad körning i hyfsat tät björkskog osv. Mycket svett, skratt, sova i solen, äta gott och bara ha det bra. Exakt så som en fjälltur skall vara! …eller om Jenki själv får uttrycka sig: ’I will be back!’

Majtur_hundspann_3
Tälcamp nedanför Skierfeklippan i utkanten av Sareks nationalpark.

Majtur_hundspann_4
Kärlek. Mantti och Matti.

Majtur_hundspann_1
Ospårad körning i snårig fjällbjörkskog. Jenki som har alla möjliga medaljer från olika hundspannstävlingar fick en inblick i vad som krävs av expeditionshundar.

Majtur_hundspann_5
Stina med sitt spann nedanför Skierfe. Grym skare!

Majtur_hundspann_2
Jenki helt klart välförtjänt lycklig efter att ha sprungit Aktsebacken med ett hundspann. Det är 400-500 meter brant stigning på nån kilometer.

Ett svar på ”Majturernas tidevarv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *