Bergans Wigloo (6-8p) testad

Bergans Wigloo (6-8p) testad

Bergans_wigloo_4
Bergans Wigloo som grupptält under en av våra hundspannsexpeditioner i Sareks nationalpark.
Bergans kom för flera år sedan med ett nytänk inom tältkonstruktion. Det var Bergans Wigloo som är en kombination av en tältkåta med mittstång och ett kupoltält med bågar. Tältet är försett med snömattor runt omkring vilket gör det lätt att gräva fast vintertid.

Wigloons golvyta för sovdelen (innertältet) skall vara 12,7 kvadratmeter. Tältet får en stor rymd inuti och full ståhöjd och tack vare bågarna så blir tältets fulla golvyta brukbar. Wigloons totala vikt är 8,7kg. Det är ett tämligen tungt tält men man i förhållande till utrymmet är det acceptabelt

Ventilationen är genomtänkt och bra. Toppen är försedd med en vindhatt som kan öppnas och stängas om än lite krångligt. Det finns myggnätslösning till toppen som fungerar bra. På sidorna av tältet sitter några stycken mindre väderskyddade ventiler. Tältdörren är dessutom försedd med myggnät. Önskar man ännu bättre ventilation kan man vid bra väder rulla upp delar av yttertältet mot bågarna. Linorna är fästade i en mindre textiltrekant för att fördela påfrestningen på sömmen. Baksidan av denna lilla trekant har sedan en smart liten förvaringspåse så att man smidigt kan packa undan hela linan och därmed eliminera lintjorv.

Tältet är överlag mycket intressant konstruerat. Vindhatten måste tyvärr monteras utifrån löst vilket jag alltid får tjorva med. Den kan inte heller regleras inifrån smidigt som på en kåta från Tentipi. Andra saker som jag inte gillar är tältvävens kvalité. Redan första turen rev vi sönder snömattorna. Tältväven rämnade helt enkelt. Även resårband är av dålig kvalité och stannar i uttänjt läge. Vi har även haft en tältbåge som gått sönder förvisso under en ganska hård storm på kalfjället. Båda dessa grejer har reklamerats utan problem vilket är ett stort plus till Bergans!

Skall du upp på kalfjället vintertid är detta inget tält för dig. Då får du grant hosta upp tre till fyra gånger mer pengar och titta på Hillebergs lösningar. Skall du däremot vistas i skogslandet och mer skyddad terräng så är detta ett mycket prisvärt och bra tält för familjen, gruppen eller paret som vill ha plats. Man bor nämligen som en kung i detta palats. Bergans har även en fyrapersonersvariant av detta tält som jag gärna skulle testa.

Bergans_wigloo_2
Bergans Wigloo är mest lämpad för terräng där man kan få skydd för vinden. Det är ett stort tält med stort vindfång liksom tältkåtor.

Bergans_wigloo_1
Entrén är stor, rymlig och tilltalande. Innertältets vägg är med ’överhäng’ vilket medför att det aldrig droppar eventuell kondens från yttertältet in i innertältet.

Bergans_wigloo_5
Stor och bra planlösning med full ståhöjd i mitten. Tältet dessutom är lätt att sätta upp jämfört med en tältkåta.

Bergans_wigloo_6
Linan med den undanstoppade stormlinan. Detta är en av flera mycket uppskattade detaljlösningar.

Bergans_wigloo_3
Bergans Wigloo utan innertält. Här används det som grupptält och vi får dessutom plats med besökare från expeditionen ’Sarek 90 dagar’.

Ett svar på ”Bergans Wigloo (6-8p) testad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *