Rut är seriöst sjuk

Rut är seriöst sjuk

Rut_sjuk_1
Lägg märke till temuggen och godiset. Man skall inte glömma att tanka sig själv. Glömmer man att äta och dricka så gör man tillslut ingen nytta.
Så sitter man här med Rut som diar nio små valpar. Valparna är ca en vecka gamla och nu har Rut fått feber och är lite småhängig. Tempen har det senaste dygnet pendlat mellan 40-41C. Hon är snorig och har varit lite stapplig och stel i kroppen. Hon äter, håller bra koll på valparna, normala flytningar ’där bak’, dricker bra men hon har jobbigt.

Detta kan vara flera olika saker i nuläget. Kalciumbrist, livmoderinflammation, lunginflammation eller någon annan inflammation. Hon är satt på antibiotika och om ett halvt dygn bör den börja ge resultat. Det är en tung väntan med en del oro och lite sömn.

Vad bör man ha hemma för att fixa en sådan grej kan man ju börja fundera på. Bland det viktigaste är nog papper, penna och en klocka. Man skall göra statuschecker med jämna mellanrum. Det är förändringar som är viktiga att kunna upptäcka. Thermometer är också ett måste.

Vätskeersättning för hund är ett mycket hett tips. Den är även bra då en hund är sjuk, trött, skall föda valpar osv. Bäst är det om hunden dricker själv men vi har även en liten spruta så att vi kan ge det i mungipan. Vi har helt missat att ha kalcium hemma. Hädanefter kommer det garanterat att finnas i vårt husapotek. Diande tikar kan nämligen få kalciumbrist vilket snabbt kan bli en livshotande situation.

Vetrimoxin är ett bra antibiotika att ha hemma i sitt hundapoteket. Den har vi fått utskriven till allt från lunginflammation, hudinfektion och livmoderinflammation. Ett brett bra o ha piller med andra ord. Även om vi har detta hemma påbörjar vi aldrig behandling utan att först prata med en veterinär. Man skall givetvis göra så mycket man kan själv för att lösa problemen men att ge receptbelagda mediciner lite hit o dit utan att rådfråga först är inget jag rekommenderar. Jag har flera gånger ringt till Lapplands Djurkliniks jourhavande veterinär och frågat om råd. De är alltid trevliga och mycket hjälpsamma. Bra veterinärer är helt klart ovärderliga!

Bilen är fulltankad, hundburen på plats, thermosen fylld och jag har bara någon minut innan jag kan sitta i bilen påväg till veterinären om det skulle behövas. Hennes läge är stabilt men saker kan gå fel. Riktigt fel. Nu hoppas jag att slipper tokdra igenom Lapplands skogar mot Gällivare. Helst vill jag inte överhuvudtaget utsätta de små valparna för en bilfärd på 200 km och väntan medan Rut skall undersökas. Måtte hon bara bli bra.

Rut_sjuk_3
Anteckna tid, temp, andning, om hunden är torr och andra iaktagelser. Anteckna åtgärder och input/output osv. Relevant information då annat bara förvirrar. Man tror man kommer ihåg men efter ett dygn har man glömt när och vad… Detta hjälper dig och veterinären att fatta beslut!

Rut_sjuk_2
Klart häftgaste pennan från Lapplands Djurklinik!

2 svar på ”Rut är seriöst sjuk

  1. Inte kul med sjuka hundar. Min minsta husky skar sig i tassen för 1,5 vecka sen. Först verkade det som att vi skulle bli tvungna att amputera tån. Nu har det blivit bättre och vi hoppas på att slippa amputation. Han vill ju springa! Vi håller tummarna för Rut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *