Acron kanadensare tillfixad

Acron kanadensare tillfixad

Acron_solo_kanot_1
Acron Solo är utan tvekan ögongodis.
Acron Solo heter en kanadensare som jag köpte förra hösten. Den hade inte använts på några år och var ganska illa åtgången. Trärelingen och även skrovet var delvis täkt av lavar. Kanoten lades på förvaring över vintern. Den blev inte ens provpaddlad innan isen tog sitt grepp om sjön. Här kan ni se bilder på Acronkanoten från förra hösten.

I vår har den monterats isär i sina beståndsdelar. Del för del har slipats, tvättats och oljats. Kan jag avsätta tid till sådant är det riktigt roligt och meditativt. En renoverad kanot, hundsläde, ryggsäck eller vad det nu kan vara får en helt annan känsla än när man köper nytt. Dessutom så får man möjlighet att förbättra och man lär känna sin utrustning på ett bra sätt.

Kanotens skrov är av glasfiber. Tipsen var många då det gällde att tvätta det. Båtschampo, oxalsyra testades men tillslut så stod jag där med en tvättsvamp och en flaska diskmedel. Helt klart effektivast om än arbetskrävande. Dessutom så vill jag helst inte ens veta hur miljöfarliga alla dessa tvättmedel är.

Alla trädetaljer plockadeslös från kanotskrovet, slipades och oljades sedan pånytt. Jag har målat dem med linolja utspätt med balsamterpentin. För att få en lite mörkare nyans samt att stoppa alla angrepp av lavar så satte jag även i en skvätt tjära (10-20%). Detta har sedan fått torka riktigt mellan varven. Uppskattningsvis är allt oljat 3-5 varv. De sista varven var utan tjära och endast linolja med balsamterpentin.

Kanoten är nu färdig. Den skall utrustas med lite bäröglor och få ett eget bärok. Skrovet blev vackert gräddvit och det i kombination med trädeltaljerna är riktigt ögongodis för en kanotist. Trädetaljer på kanoter är helt klart snyggt men kräver en del underhåll. Dessa skall oljas årligen, den måste förvaras torrt osv. Tidigare har jag fixat till en Mad River Freedom som även det är en solokanadensare. Den har hållit sig bra men kräver även den fortsatt omvårdnad.

Acron Solo kommer vi nu att testpaddla de så får ni veta vad vi tycker om den. Det lilla jag än så länge har haft den i sjön så upplever jag den som pigg och snabb. Det är inte förvånande då Acronkanoter är kända för att vara snabba. Nu ser jag fram emot en sommar med fina kanotfärder.

Acron_solo_kanot_6
Denna kanot var utan tvekan i behov av lite omvårdnad.

Acron_solo_kanot_3
Slipa, skrapa och olja.

Acron_solo_kanot_4
Linolja, balsamterpentin och skvätt trätjära kan göra underverk.

Acron_solo_kanot_5
Trä är verkligen vackrare än plast…

Acron_solo_kanot_2
Smäckra fina linjer. En riktig prinsesskanot.

7 svar på ”Acron kanadensare tillfixad

 1. Hej! har pratat lite med Patrik på Acron om en Solo till våren. Skulle vara intressant att höra lite omdömen från dig kring kanotens egenskaper. Gärna jämförelser med din Freedom Solo eftersom jag eventuellt har en sådan på gång också 🙂

  1. Freedom Solo har sluta att göras. Ska du inte köpa den så köper jag den GÄRNA!!!
   Acron är snabbare, rankare, lägre i vattenlinjen.
   Vikten är ungefär densamma.
   Om du skall paddla älv är nog en okrossbar freedom att föredra. Ska du vara på lugna sjöar är nog acron snabbare o skönare.
   Acronen är nog kursstabilare.
   På Fredoom repas ytan lätt av sten men den tål vad som helst tror jag. Reporna gör den lite mer trögpaddlad än den glatta ytan hos en glasfiber Acron. Men glasfiber kan ju spräckas om man tappar den från en bil, kvaddar i en fors eller så.
   Svårt val…
   Jag skulle gärna ha en till Freedom iallafall!
   🙂
   // Matti

   1. Tack för tips, Matti. Uppskattas. Ser framför mig solopaddling på småsjöar och lugnare vattendrag. En kamrat som tar mig till öar och holmar där man kan slå upp tältet och njuta av tystnad. Lite fiske ska den också klara så det är bra om den inte är för rank när man ligger still intill vassen. Har kikat lite på en Wenonah Vagabond eller Wilderness också. Tyvärr inte lätt att hitta begagnat. Samma sak med Mad River. Den jag kan köpa finns i Tyskland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *