Nalgene flaska hårdtestad

Nalgene flaska hårdtestad

Nalgeneflaska_testad
Standardmodellerna av nalgeneflaskorna.
Nalgenflaskor är en produkt som är rolig att hårdtesta. De tål nämligen enormt mycket stryk. Hetvatten, vatten som fryser och expanderar och massa annat. Man kan kasta den mot stenar utan att den spricker såväl tom som full med vatten. Fast nu är det ju inget man brukar göra annat än i demonstrations syfte. Nalgeneflaskorna wide mouth har en stor öppning och det blir lätt att fylla dem.

En liten nalgen flaska på en halvliter tycker jag fungerar perfekt som vattenflaska sommartid. Dessutom använder jag den som te och kaffemugg. På natten, om det är kallt, fyller man den med hetvatten, trär en yllesocka över den och stoppar ner den i sovsäcken för go-värme.

Nalgene flaskorna finns i flera storlekar och utförande. Själv har jag använt en liters och halvliters. Enlitersflaskan tycker jag är i största laget. Sommartid i Lappland hittar man ju frekvent oftast vatten och vintertid är det termos som gäller i kombination med en liten halvlitersflaska som lätt puttas i en innerficka på parkasen.

BPA fria flaskor har blivit väldigt på tapeten. Att plast kan släppa ifrån sig ämnen torde ju inte vara så konstigt. Speciellt då man häller i kokande vatten eller sura/basiska drycker. Jag ska läsa på lite mer om BPA och skriver nått om det senare. Dagens nalgeneflaskor är i alla fall BPA fria vilket inte torde vara till någon nackdel. Som nackdel kan man nämna priset och vikten om man jämför med en gratis, lätt liten PET flaska på en halvliter. Men i den ska man inte hälla varma drycker för då mjuknar den.

Slutsatsen blir i alla fall att Nalgeneflaskan nog är den absolut bästa vattenflaskan för mina behov. Min gamla utslitna och läckande flaska bytes nu mot en BPA fri ny flaska. Kanske kommer även den att hålla 7-8 år som min förra nalgenflaska.

5 svar på ”Nalgene flaska hårdtestad

 1. I brist på tennisboll fick en liters nalgeneflaska vara ersättaren då det skulle spelas en finsk form av brännboll, tyvärr så gav den vika redan efter första slaget då hela toppen med lock och allt gick av. Så mycket håller den för min brännboll där gick gränsen!

  Vi har även hunnit med att hårdtesta värmeförmågan med att se hur nära elden man kan sätta en nalgene som är helt genomfrusen med vatten. Det går bra ett tag, sen börjar det bli fina märken i plasten. Dock ska man alltid ha korken öppen när man tinar upp flaskan! Annars händer det att trycket och värmen blir för stor så flaskan spricker! (Även detta är testat..)

  1. Oj…
   Jag ser ju att jag bara halvhårdtestar sakerna. Vissa av testmetoderna har inte riktigt slagit igenom här i norr.
   Man ska ju kunna koka vatten över öppen eld i en PET flaska. Konstigt att nalgeneflaskan blir påverkad av elden i såna fall…

   1. Ja ska man koka vatten i dem så gäller det nog att hitta helt rätt temperatur! Dock så tror jag det är svårt då plasten ändå är så pass tjock så det är frågan om kyleffekten når hela vägen inifrån och ut…

    1. Jo…tänkte samma att det borde vara till fördel för PET flaskorna om man nu inte har en kaffepanna…

     1. PET flaskorna duger även som ersättare till tennisboll… Så man ska inte räkna ut dem helt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *