Juletider

Juletider

Jokkmokks_julafton
Jokkmokksjulafton.
Som barn mins jag jularna som en mysig period med julgran, paket, farmor var tomte och massor av julskinka med mera. När jag sedan blev äldre, typ tonåren blev jularna mer och mer en ledig tid. En tid då jag han utforska skogarna runt min hemby Mörsil. Oftast trampade jag frenetiskt före spannet med skidor, kartan i högsta hugg och bröt nya spår igenom skogarna och över myrarna. Efter turerna kom jag hem till julmaten och allt det trevliga hemma.

Under början av mitt företagande kunde jularna vara en ekonomiskt tung period. Pengarna från förra säsongen var slut och inga gäster hade börjat komma ännu. Jag hade alltid lagt undan lite extra pengar till julmat men det kunde ligga en hög med fakturor som väntade på att bli betalda. En stressfaktor som jag verkligen inte önskar någon.

Idag är julen en tid av otillräcklighet. Vi är överbokade med jobb och kör ofta flera turer per dag. Vi vill hinna svänga förbi alla vi känner och fika. Samtidigt så ska vissa hundar extra tränas inför eventuella tävlingar, sommarens valpar har blivit inkörningsmogna, spårslingorna ska köras upp och massor av annat fix ska göras innan säsongen drar igång på alvar.

Julen är en tid då jag tycker att man bör tänka på andra. Det är de tid på året som flest självmord sker, alla människor har inte råd med julmat eller ens mat, alla föräldrar kan inte ens ge sina barn julklappar då pengar helt enkelt saknas. Detta bara i Sverige. Hur ser det ut i resten av världen? I vår del av världen är det i alla fall en helt galen konsumtionshets.

Gör en god skinkmacka, slå dig ner och njut en stund och fundera lite hur samhället ser ut och vad du tycker är rätt och fel. Gör en summering av dina intryck. Ta med dig detta då du senare gör val i livet. Allt från val om skinkan ska vara ekologisk eller val där du röstar på vilka som skall vara styrande i vårt land.

God Jul på er alla från Nordlandet!

8 svar på ”Juletider

 1. Där slog du skallen på spiken Matti, som vanligt. Ska gå upp nu, äta gröt, klappa bordercollisarna och fundera lite på saken 🙂 Jag hoppas att du och Stina och alla hundarna får en fin julhelg! /Ulrika

 2. God Jul.
  Instämmer i att julen är en tid för eftertanke och omtanke.
  Dras till viss del med i konsumtionshetsen,men försöker åtminstone styra den till att ge en gåva som mina närstående har nytta och glädje av.
  Hade sett fram emot lediga dagar på skidor,med och utan hund,men det blir väl korta svängar ute i det vackra då dragdjuret ju är en nakenhund.
  Tackar för ”lån” av era slädspår under förvintern.//Britt

 3. God jul til dere – jeg liker din tenkning. Jeg har forsøkt å anvende de rådene du gir – det fungerer ganske bra (unntatt da jeg datt av sleden og ble slept, kommandoen STÅÅ funker visst bedre når jeg bremser ned sleden littegranne – ja ja) . Jeg er enig med dg om at julen kan være kontemplativ….og at vi må tenke miljø, fremtid, bevare naturen og …I natt leste jeg om en familie som bodde i telt i Brooks Range i 1950-årene for å studere ulvers bettende…..interessant…..

 4. Hoppas ni inte förfyser däruppe i kalla nordlandet, tag många pauser med skinkmackor o lite värmeljus i stugan.
  Ha ett riktigt gott nytt år!
  Kramar söderifrån där det töar och är grått.

 5. Intressant inlägg och mycket tänkvärt.
  i skrivande stund undrar jag hur vettigt det är att min trasiga(skyddskärm) skärm på min stöttåliga samsung mobil, skulle kosta 450 spänn att lämna in och ännu mer att laga då den kostar 800 hundra att köpa ny. att jag i pricip kommer undan billigare med att köpa en laga de gamla är sjukt då de gör att jag konsumerar ännu mer. hoppas du och stina har en fin jul så syns vi till marknaden.

 6. Sant och klokt det du skriver om prylhetsen!!
  I vår familj ger vi allt mer välgörenhet. Systerdotter som är lärare kan ”få” skrivböcker till en skolklass i t ex Afrika, systersonen som blev pappa ”får” pengar till barncancerfonden. Min bästa vän ”fick”i julklapp att hon givit en jullunch med god gemenskap till någon hemlös i Sverige. Alltså att försöka hitta en gåva som har lite anknytning till mottagaren. Jag fick själv gåvobrev på en get till en familj i Afrika i julas. Fram för mer sånt här!! Bara man först kollar upp organisationen så den är ok och verkligen vidarebefordrar pengarna…
  Bra att du väcker dessa tankar om julen!
  För mig är den i högsta grad musik 🙂

  Gott nytt år till er båda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *