Avbruten hundspannstur

Avbruten hundspannstur

Nautijaure_1
Efter mindre än 20km slickar hundarna redan sina ben. Det hade varit mycket dumt att spätta iväg 120km som var planen.
Besviken sitter jag bekvämt hemma i värmen. Jag som skulle varit ute och kört hundspann på nya områden. Tog bilen till Nautijaur och skulle köra en längre träningstur på 12 mil med 14 av hundarna. Stina skulle köra samma sväng dagen efter.

I Nautijaure var det snötyngda träd, riktigt vintrigt och fint. Betydligt mer snö än här nere i Jokkmokk. Efter ett par kilometer får jag koppla ut alla 14 hundarna så de går på en lång rad, en och en. Hundarna i fronten får bryta spår men det är inget problem men farten är klart under 10 km/h.

Efter blidan (töperioden) som varit den senaste perioden har det däremot bildats ett isskikt överst på den lösa snön. Då det inte blev bättre så vände jag spannet hemåt efter mindre än en mil. Ledarhundarna skaver sönder framsidan på sina ben och risken är stor att hundarna skär sig på benen.

Nautijaure_2
Uliman var den ende som skar sig lite mer. Alla i spannet var sockade från start men många sockar slets loss av skaren. Av de andra hundarna så var det bara någon som hade nått litet skav.

Nautijaure_3
Idag körde jag min renoverade Aludistans från Oinakka. En släde som har varit med ett tag men ändå håller ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *