Isläggning i Lappland

Isläggning i Lappland

Isläggning_1
Skabramsjön igårkväll.
Isarna lägger sakta men säkert på sjöarna här i norr. Skabramsjön ligger i princip hela sjön nu på morgonen men ännu lite tunn för skridskor skulle jag gissa.

På Facebook som är dagens informationsmetropol så såg jag häromdagen en bild på en skoter ute på nyis väster om Jokkmokk. Jag skulle gissa att på riktigt små tjärnar så är det tillräckligt mycket is för skridskoåkning redan nu.

Väderprognosen ser lovande ut. Det ska vara fortsatt kallt. Det är inte bra för isarnas tillväxt eller för skridskoåkningen om det kommer mycke snö.

Isläggning_2
Isen växer och när det är kallt kan man både höra och se hur vattnet stelnar sakta men säkert. Har man ingen TV så får man hålla tillgodo med istillväxt…

4 svar på ”Isläggning i Lappland

 1. Hoppas det blir fina skridskoisar! I A-jaur är det vissa tjärnar som redan fått både is och snö på sig, så där är det för sent. Men de större vattnen finns hoppet om blankis 🙂

 2. Hej Matti, jag är väldigt intresserad av att läsa om olika hundkärror, även slädar förstås, osv utrustningen/typer? vart man köper, vilka som är bäst, och vad sånna kostar. Gärna flera olika, jag vet inte riktigt vad ni använder utöver eran fyrhjuling. Å när man kör med fyrhjuling, är den på då och har man någon viss växel i eller hur kör man med en fyrhjuling, hur många hundar har man framför en sån för att dom ska orka dra den?

  Btw, en jättebra blogg!!

  / Mvh Nadine m. flock

  1. Tack för bra ideer!!!
   Ska skriva och kanske framförallt fundera HUR jag gör och VARFÖR… Vissa saker gör man ju utan att tänka!
   🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *