Gruvbolagets argument har tagit slut

Gruvbolagets argument har tagit slut

Gruva_jokkmokk_kuriren
Flippa då vi var med Norrbottens Kuriren till området där den tänkta gruvan skall hamna.
I gårdagens Norrbottens Kuriren kan vi läsa följande:
’Turistentreprenören Matti Holmgren, stämplad av bolaget som bidragssökare…’ Att gruvbolaget stämplar mig som bidragssökare torde i detta fallet tangera förtal då varken jag som person eller företaget som jag driver söker bidrag.

I en annan artikel uttrycker bolagets VD sig klumpigt igen. ’–De är bara ute efter pengar!’ säger han om Jåkkågaska sameby. För det först så kan man ju undra vad gruvbolaget är ute efter själva, och för det andra så är det väl inte mer än rätt att lokalbefolkningen får någon typ av kompensation för intrånget! Kanske en del av vinsten? På det sättet som bolaget uttrycker sig så tangerar det utan tvekan till hets mot folkgrupp.

Läs gärna Anna Hövenmarks blogginläggSå jäkla oförskämt!’ om samma ämne. Till Anna vill jag bara säga tack för ett bra inlägg.

När det gäller arbetstillfällen så nämnde bolaget under våren 500 arbetstillfällen i gruvan + entreprenörer och servicearbetet runtomkring. Idag säger bolaget 250 personer i gruvan förutom ett hundratal entreprenörer och servicearbeten.

Jag har all respekt för de Jokkmokkare som önskar arbetstillfällen. Men jag kan tyvärr inte känna någon som helst respekt eller trovärdighet för just detta bolag som sänker sig till så låg argumentationsnivå.

21 svar på ”Gruvbolagets argument har tagit slut

 1. Bra Matti,

  det behövs fler som du, som har ryggrad och törs stå upp för åsikter och värden. Det finns flera sidor av myntet och även i denna historia. Att arbetstillfällen lockar är ju självklart men kanske man kan som ni skriver skapa förutsättningar för samma antal arbetstillfällen med turisnäringen. Jokkmokk har ju satt ner foten, bildat ett destinationsbolag och förutsättningarna finns i både storslagen miljö, unik kultur och duktiga entreprenörer.
  Jag tycker också att man ska se vad som händer med industriell utveckling i natur, hur historien med bl.a vattenfall längs akkajaure har gjort stora sår i naturen som aldrig läker.
  I dag borde det finnas möjligheter och utrymme att samsas och på bästa sätt lösa det för alla parter. Det är väl som att laga lasagne … man får värma det sakta och väl, då blir rätten genomstekt och alla lager smälter in i varanda .. men inte kan man som gruvbolaget gör, dra på full värme och antasta folkgrupper och enskilda … då spricker lasagen formen.
  Bra jobbat Matti, du är en sann turistentreprenör med hjärtat på rätta stället!
  /C

 2. Gruvbolaget är inget gruvbolag. De har aldrig brutit malm som ett gruvbolag gör, utan undersöker malmkroppar medelst borrhål. De kan inte lova några arbetstillfällen eftersom de inte vet hur många jobb det verkliga gruvbolaget från exempelvis Kina kommer att anställa. JIMAB manipulerar massorna för framtida gruvor i kommunen. Järnmalmen är en dimridå, det är kopparfyndigheterna som de helst vill sätta tänderna i. Framför allt titanmalmen i Ruovddevárre norr om Kvikkjokk. Det är där de verkligt stora pengarna vilar för huvudägaren det engelska prospekteringsföretaget Beowulf Mining Plc.

  1. Tor Lundberg- Du vet väl om någon vad det innebär att vara gruvbolag och jobba i en gruva….
   Kanske lika mycke som du vet om det är Kina som kommer att äga och driva gruvan framöver… 😉
   Visst det är ett ”undersökande” bolag som troligen säljer ”fyndigheten” till högstbjudande men vad säger att det inte är LKAB som köper upp? Dem jagar nya fyndigheter precis som andra, är du negativ mot en gruva även då?
   Hur vill Tor Lundberg att Jokkmokk ska utvecklas och se ut om låt oss säga 10år?
   Personligen så vill jag att Jokkmokk ska få hit barnfamiljer och inte att dem ska flytta härifrån som sker just nu och ska den bilden bli en sanning och inte en dröm så krävs det arbetstillfällen.
   Visst en gruva löser inte allt men det är en bra start.
   Så låt oss ställa sunda krav och ha en enad front iställer för att skrika NEJ!!!! Är vi enad i frågan är vi starka är vi splittrade är vi klenare än någonsin…..
   Men det är ju min åsikt det…

   1. Ett Nja är inget dumt svar till gruvfrågan. Men vist köper Kina många fyndigheter runt om i världen.

    Nu ska jag kanske inte svara på dina frågor till Tor…men… 😉
    Om vi har perspektivet 10-30 år så är gruva det absolut enda rätta. Håller med dig där.
    Men om vi ska sikta längre…50 eller hundra år… Och om förutsättningarna är att vi INTE vill ha fler än en gruva så ser det annorlunda ut. Även om vi får två gruvor efter varandra (utan överlappning i tid) så ser det bara ut som att vi bygger på kort sikt.
    Tyvärr…

     1. Jag hoppas inte att turismen fortsätter att utvecklas i lika snabbt tempo som den har gjort till dags dato. Senaste 10 åren har nämligen turismen i Jokkmokk fördubblats och vad gör det på 100 år… 10 st fördubblingar. Inte 10ggr det vi har idag.
      10×2= 20 ; 20×2=40 ; 40×2=80…osv. Det blir för högt besökstryck tryck på Jokkmokk.
      OM turismen däremot skulle gå tillbaks av någon anledning. Eller kanske att resandet försvinner pga höga reseskatter, politisk oro, ekonomiska kriser osv så är naturen fortfarande intakt. Vi står inte med stora sår som skall lappas ihop.
      Men idag så tyder allt på att turismen, Sveriges nya basindustri, kommer att fortsätta att växa och inbringa friskt kapital till Sverige och regionen.

 3. Från en naturturismföretagare till en annan: Stå på ! Härligt att läsa att det finns fler som är ”motvalls”, för man blir ju det, när girigheten visar sitt fula tryne….. Heja på !

 4. 🙂

  Jag undrar bara vad du själv kategoriserar din agenda som?
  Hat mot gruvbolag:)?
  Kan man bli fälld för detta av DO?

  Classe
  Du säger att det är bra att det rapporteras om båda sidor i denna historia.
  Håller med dig om detta.
  Själv skulle jag bli överlycklig om 1 % av hatet från massmedia mot denna gruva skulle handla om det positiva med att gruvan togs i drift.

  Har själv inte läst en artikel som media skrivit som har varit av positiv attityd.

  1. 1. Min agenda… Läs din och min tidigare dialog här på bloggen och försök förstå det som är skrivet. Då kanske polletten trillar ner ho dig.

   2. Media… Läs vad tidningarna skriver. NSD och Kuriren. SvD och DN så ser du att det är inte enbart kritik. Frågar du de som inte är för en gruva så tror jag att de upplever situationen tvärtom jämfört med dig. Jag tror ärligt talat att du bara är rädd att dina intressen inte ska få gehör. Du kan vara helt lugn. Läs tidningarna och försök förstå. Skriv själv artiklar och fyll dem med kloka argument så kommer de i tryck.

   1. Matti- Nu måste du faktiskt erkänna att media tyvärr vinklar det mot det negativa i majoriteten av artiklar, varför bjuds ingen Ja-sägare in annars??

    Hets mot folkgrupp för att dem uttrycker att samebyn är ute efter pengar?? Vad törs man säga egentligen idag för att ingen ska höja rösten och säga hets mot folkgrupp?? Vad är En hederlig Svensson för folkgruppp?? Är det inte sant att det är pengar det handlar om för samebyn och är det konstigt?? Varför har renar kommit till platsen nu och inte funnits där förut i omfattningen som det gör nu??
    Flyttled skärs av?? Hur ofta används denna flyttled i modern tid som vi lever i nu?? lika ofta som flyttleden baki storknabben??
    Tycker vi som bor i denna kommun måste enas om att vi måste sammarbeta hela bygden om vi ska ha något kvar framöver och sluta ”pissa” i varandras bakgårdar……

    1. Media… Tidningarna brukar skriva om de som har mest intressanta argument. Icke upprepningar.
     Tyvärr… Jag säger tyvärr för jag menar det… så tenderar Ja sidans enda (min viktiga) argument att vara ’Vi behöver jobben!’ Vinkla det på ett nytt sätt och de skriver… Annars är det riktigt konstigt!

     Håll med om att det inte är något fel i att samebyn är ute efter pengar! Vi får väl för guds skull HOPPAS att de klår åt sig pengar OM det kommer en gruva.
     Hoppas att hela kommunen klår åt sig både arbetstillfällen OCH pengar.

     Flyttlederna används m här osv. Vist då de flyttar mellan vinterbeten och då de drar renarna upp mot fjällen.
     Självklart ska man ta hänsyn till renskötseln! Det är endel folk i denna kommun som lever med och av den. De blir inte miljonärer men de kan klara sig i denna kommun och handlar på affärerna, tankar bilar osv. Viktiga för byggden helt klart!

     Samarbete i bygden vore fint!
     När det gäller Turismen som Sveriges nya basindustri så borde du läsa en rapport som Tillväxtverket har skrivit. Intressanta siffror… 😉

 5. Det är bra att turism utvecklas och går frammåt men förtjänar inte dem som bor i komunen och jobbar i en gruva idag i andra kommuner att få ha ett jobb på hemmaplan?
  Även skolungdomar som utbildar sig till elektriker/maskinförare mm i skrivande stund kanske vill ha ett jobb på hemmaplan, förtjänar inte dem det?

  1. Ur ett riksperspektiv så kanske Jokkmokk skall vara gruvfritt och istället ha en annan profil/inriktning?
   Om någon utbildar sig till operasångare så får man inte heller jobb i jokkmokk. Är man hundspannsförare får man inga jobb i Stockholm, renskötare saknas i skåne och fiskebåtskaptener är inget vanligt jobb i Jokkmokk…
   Sorry…men man kanske måste se vilka utbildningar man styr in ungdomarna mot.

   Men du…
   Oroa dig inte. Det blir en gruva oavsett vad du och jag vill. Pappa staten behöver pengar och då spelar det ingen roll vad lilla du och jag tycker här i norr.
   Jag skriver här för att INGEN ska kunna skylla på mig i framtiden om det blir problem med gruvan…eller om jobben plötsligt försvinner…eller om det är icke kommunbor som får jobben… 😉

 6. Vad bra men Jokkmokk har en lång tradition inom industrin med Vattenkraft mm och jag hoppas den traditionen fortsätter även framöver. Sverige behöver duktiga industriarbetare precis lika mycket som vi behöver duktiga entreprenörer inom turism.
  Det ena slår inte ut det andra om det sköts rätt.
  Operasångare har vi ingen utbildning till här ännu däremot har vi till elektriker och mekaniker mm. Det är bra utbildningar som tar fram intresserade och yrkesmässigt skickligt folk, folk som behövs.
  Tolkar det du skriver som att det är turism och inget annat vi ska satsa på framöver men kanske har tolkat fel :S

  1. Vad jag saknar från kommunen är en tydlig målsättning där man pekar en väg. Som man driver ett företag. Målbilder, styrdokument, avstämningar, utvärderingar osv.
   Nu är det mer som barnfotboll… Man springer på alla bollar…

   OM en kommun utropade sig till ’Vildmarkskommunen’ och ordnade kommunikationslösningar så gäster kan anlända utan problem, naturområden med tydliga spelregler osv så skulle vi nog dra dit med vårt företag. Jag vet att det finns folk som vill etablera sig med turistföretag men de hittar inget ställe som har en tillräckligt bra profil så de törs inte satsa.

   Jag gillar dessutom tanken på att locka konstnärer, fotografer, skribenter, artister osv. Den kulturella och kreativa sektorn. Här finns det massor av folk som gärna vill bo där andra likasinnade bor. Se bara på Gotland.

   Turismen är inte det enda… Jag jobbar på en artikel men den är inte klar…

   1. Kanske är det just därför något behöver hända i kommunen då allt för många går i flyttartankar…..
    Sen är inte en gruva positiv för alla men den kan ge en injektion och framtidstro till hela samhället som blir positivt för alla med tiden. Kanske till och med kommunikationsvägar till samhället kan få en positiv ”skjuts” om rustning av inlandsbanan blir av 🙂
    Men jag hoppas komunen gör det dem kan för att Jokkmokk får en liten del av kakan åtminstone att jobben tillfaller lokalt boende till att börja med.

    1. En långsiktig strategi oavsett om det blir gruva eller inte skulle behövas…
     Nu säger ju egentligen kommunledningen till folket ’Blir det ingen gruva så är det kört!’
     Inget vidare budskap ifall det går åt fanders med gruvan. Det måste ju du också hålla med om. Mycket pekar ju mot en gruva men inget är ju säkert.

     1. Kan jag hålla med om att det är bra med långsiktig strategi, men det enda jag hört från kommunledningen i frågan är att dem tycker minerallagen är för ”snäll” samt att dem hoppas att det inte blir tal om fly in fly out.
      I nuläget kan man inte tro allt är klappat och klart men hur det än blir så hoppas jag kommunen får en spark framåt inom kort, sen vad som ger sparken är mindre noga bara den kommer snart….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *