19-årig dansk kille fortfarande borta i Jokkmokksfjällen

19-årig dansk kille fortfarande borta i Jokkmokksfjällen


Den 19 årige danska killen som varit borta sedan 25 Juli är fortfarande försvunnen. Trots intensiv sökning med folk både på marken och i luften har det varit resultatlöst.

Det handlar om en ung kille i bra fysisk form. En kille som enligt vad jag förstår är handlingskraftig, idrottar och inte är rädd för att vara själv. Då bör man kunna färdas 30-80km/dygn utan allt för stora problem om terrängen tillåter det.

Killen försvann då han skulle gå en topptur på 3,5km. Dimman kom och troligast har han inte hittat tillbaks till tältet. Som jag tänker är att han har gått vilse, inte att han har förolyckats. Vist kan man få panik och göra dumma saker av att komma vilse men sannolikheten är ju stor att han bara drabbats av en sak till att börja med. Vilse.

Är man vilse och det blir en ljus men kall natt så skulle i alla fall jag inte sätta mig och vänta. Jag skulle färdas och helst i en och samma riktning. Det finns naturliga fångstarmar i form av sjöar, älvar, stup osv. som gör att man kanske tvingas byta kurs ibland.

Polisen har nu avblåst sökandet. Sökandet som koncentrerats till ett område i närheten av försvinnelse platsen. Området han troligast skulle ligga i om han var förolyckad. Var det inte på samma sätt man gjorde då man letade efter ’Mustangmannen’ 15km väster om min bostad tidigare i våras? Man utgick från att den utländske killen fanns i närheten av den kvarlämnade bilen. Trots intensivt letande med hemvärn, polishundar, poliser osv. så hittade man inte killen.

Det märkliga i Mustang historien är att ett par veckor efter avblåst sökande hittade man en GPS, vapenlicens och ett betalkort 200m norr om bilen. Hur kunde man missat det tidigare? Vad händer om man går norrut från platsen där bilen lämnats? Jo, man kommer till en vandringsbro som går över Pärlälven. Hade Mustangmanen en riktning som han vandrade efter och har man följt upp den?

När det gäller den danske killen, Joeys Dynglykke Ravn tror jag att han kan hålla sig i livet tills någon gång i mitten av September. Gör han det så borde han hitta fram av egen maskin vilket jag innerligt hoppas.

Till er som planerat en höstvandring. Ändra gärna era planer och vandra i gränsfjällen Ritsem/Sitasjaure och ned väster om de stora sjöarna i Padjelanta. Försök förstå hur killen har tänkt och känt. Gör det Polisen och Hemvärnet har misslyckats med, nämligen att hitta killen och bjud honom på ett mål mat!

2 svar på ”19-årig dansk kille fortfarande borta i Jokkmokksfjällen

  1. Bra inlägg Matti! Visst kan ha leva och överleva ända till i september. Onekligen verkar dock det hela något mystiskt. Har han blivit utsatt för brott? Sen tycker jag att man skulle anlita de jägarsoldater som nu undersöker platsen där herkulesplanet kraschat till sökområdet väster om Kutjaure. Varför inte hela K4 från Arvidsjaur…

    1. Du har så rätt Tor… Nu springer massa folk runt på Kebne och letar efter ett pajat plan istället för att leta en kanske levande kille…
      När planet krascha var det som världskriget hade brutit lös uppe i Kebne… När privata försvinner är det inte samma pådrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *