Vintersolståndet

Vintersolståndet

Vintersolståndet
Mörkertider är härliga både utomhus i pannlampans sken eller som här inne med ett stearinljus och en mugg rykande te.
Vintersolståndet är i klartext årets kortaste dag. Det är då vi går emot ljusare tider. Fast personligen tycker jag att årets längsta dag är mest positiv för det är då man vet att nu har det vänt. Snart vinter igen! Wikipedia beskriver vintersolståndet enligt nedan…dvs inte direkt i klartext!

Vintersolståndet inträffar exakt den tidpunkt då en planets axellutning befinner sig som längst bort från den sol i vilket den ligger i omloppsbana. Jordaxelns lutning i förhållande till solens referensplan uppgår för tillfället till 23° 26′ grader, men då vi även måste ta hänsyn till precessionen över större tidsenheter är detta en variabel att beakta. Sett från jorden så är det då solen antar sin minsta deklination, det vill säga att det är då solen står som lägst på himlen sett från norra halvklotet. Detta blir således årets kortaste dag med hänsyn till antalet ljustimmar. När detta inträffar så står solen i zenit över Stenbockens vändkrets och det brukar infalla mellan den 21 och 23 december på norra halvklotet respektive 20 till 23 juni på södra halvklotet. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som i sig infaller var fjärde år.

Vid norra halvklotets vintersolstånd lutar jordaxelns norra del rakt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet då får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går då solen inte ens upp utan det råder natt eller skymning dygnet runt. Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, kallat perihelium.

5 svar på ”Vintersolståndet

  1. Hur många dagar eller veckor är det mörkt dygnet om? Är det ljust dygnet runt exakt lika många dygn som det är totalmörkt? När inträffar det totala mörkret och när kommer midnattsolen? Har ju bott ett kort tag i Norrbotten, men jag kommer inte ihåg sånt längre.

    1. Antal dagar beror ju lite på hurpass långt norr om Polcirkeln man bor. Jag har inte heller riktigt koll. Kanske smhi.se?

  2. Allvarligt talat; jag tycker SMHI:s sida är lite lagom värdelös. Avänder alltid yr.no sedan du visade mig den när vi köpte Casper av er. Opps! Wyatt (hur fan man nu kan komma på ett sånt namn). Vi ska inte ha någon kvarterssheriff!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *