Normalt väder är onormalt väder

Normalt väder är onormalt väder

Normalväder_2006
28 September 2006. Snön svepte in över landskapet. Jag kommer inte ihåg om den stannade eller inte. Antagligen smälte den bort igen.
Tänk dig att du kliver in på den lilla lokala bensinmacken. Där står två äldre män och snackar om väder(för det är just män som oftast snackar just väder på bensinmackar). Den ene säger med fasa i rösten:
– Jädrans vad det va normalvarmt i år!
– Jo… och totalt normalt med regn o snö…
– Jo… för att inte snacka om vindarna…helt normala de åå…

Det händer inte och kommer aldrig att hända! Man vill förfasa sig över de hårda vindarna, den regniga sommaren eller varför inte hur torrt det är! Senast det var såhär va nog på 50-talet eller möjligen på 40-talet. Vi som är födda på 70-talet får snart snacka om vintern -78 eller sommaren -81.

När jag kollar tillbaks så kan jag se att det var en vinter under slutet av 90-talet då isarna var blanka på skabramsjöarna och Tarraälven bröt upp under första veckan i Januari. Jag kommer också ihåg en höst då det damp ner ca 10-20cm snö en höst medan de ännu var löv på träden.

Jag tror att normalt väder är exakt såhär. Helt onormalt. Tyvärr så drabbar det våra gäster. Vi har avbokat några. Tycker verkligen att det är synd om folk som planerat sin semester hit där vi ”normalt” har snö vid denna tid på året.

Normalväder_2011
30 November 2011. Här brukar vi "normalt" kunna starta med hundspannen. I år är det bara barmark och is.

Normalväder_2009
28 Oktober 2009 då var detta vädersituationen. Bra isar och slädkörning på Skabramsjön. Om jag inte mins helt fel tyckte vi då att snön var sen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *