Taiga vinter parkas testad

Taiga vinter parkas testad

Taiga_jacka
Här ser man hur huvan korvar sig. Fodret kommer fram i pannan. Oftast mycket mer än på denna bild. Många gånger har jag haft lust att slita bort huvan och slänga den åt fanders...
Min känsla för denna Taiga vinter jacka är utan minsta tvekan ’jackeländet som aldrig går sönder’. Slitstyrkan på parkasen är grym. Något annat kan man inte säga. Vi har nu använt varsin av dessa sedan 2007 och de är ännu idag intakta. Blixtlåsen håller och fungerar helt felfritt. Sömmarna är hela. Inga hål i fickorna. Inga revor i tyget.

De har använts och testats på långturer, kortturer, skoterturer, i hundgården, höstträningen med fyrhjuling, regn, gegga och massor av hundar. Jag har haft den som sittunderlag vid kaffeelden. Dragit den över min sovsäck nattetid då tempen krupit neråt. Huggit ved, forcerat tät skog med skoter och grenar har rivit och skrapat i tyget. Sista två åren har jag önskat att jackan ska rämna i småbitar så jag någon gång ska kunna slänga den…men inte!

Varför vill jag då slänga jackan kan man ju fråga sig. Ganska snabbt märkte vi att det blåser rakt in i jackan framifrån. Vet inte vart det kommer in men kallt blir det om man färdas mot vinden. Muddarna på armarna blir blöta, kalla och torkar sakta. Fungerar bra om man bor i varma stugor men inte när man tältar längre perioder. Det fryser fukt inne i jackan på ryggen då det är kallt. Detta beror givetvis på att yttertyget är Gore-Tex vilket man egentligen inte ska använda då det är extremt kallt. Huvan är mer som en svamp och har otroligt dålig funktion. Den blir som nämligen som en svamp då innerfodret kommer ut i pannan.

Då jackan fungerar bra är hösttid när man sitter på fyrhjulingen. Då är det välkommen med ett yttertyg av Gore-Tex som står emot regnskurar. Vi köpte dessa jackor pga. Taiga skulle tagit fram modellen tillsammans med Fjällräddningen. Man ser ofta STF personal, Fjällräddarna och naturbevakarna använda dessa jackor. Man kan ju fråga sig om de är sponsrade eller om de verkligen gillar plagget!?

Vi köpte byxor samtidigt som jackorna i samma serie. Mina byxor blev konstant fuktiga på framsidan av låren medan Stina var riktigt nöjd med sina byxor. Just byxorna är det många som jag hört säga positiva saker om så där är jag kanske lite ensam om mitt missnöje. Även de var hållbara och fungerade bäst under höstarna för min del.

Taiga_jacka
Här har syrran lånat Stinas Taiga vinterparkas. För övrigt så sitter jackan bra och är följsam att arbeta i. Här syns även en av våra gamla stora, Siberian Huskys, Dennis. Han är borta sedan nått år pga ålderskäl. En go hund som finns nära hjärtat än idag.

Taiga_jacka
Vi har verkligen använt dessataiga jackor till allt möjligt och de är slitstarka. Även här ser man hur huvan korvar ut sig irriterande.

6 svar på ”Taiga vinter parkas testad

 1. jackor med STORA fickor/öppningar på fickor är svårt att finna.. som man kan trycka ner handskar i när man ska fram till hundarna…

  skräckexemplet är en Fjällräven Polar jacka jag har som har blixtlås över de extremt små framfickorna. Det är stört omöjligt att ens klämma ner en handske i dem.. Får knappt ner handen ju!!

  sen saknar jag jackor med ”värmefickor”. Alltså en ficka där man bara tjoppar in händerna för att värma sig. avlång öppning strax nedan brösthöjd. har sett sådana men det är inte många! Eller åtminstonde att framfickorna har öppning på utsidan så man kan tjoppa in handen! Många arbetsjackor inom ex jordbruk eller anläggning har så, men nästan inga fjälljackor. Går att få dem täta utan att riskera att de fylls med snö. min superduperbra varma arbetsjacka har nästan allt… 🙂

 2. Halloj! Gled in som på ett bananskal i min jakt efter vinterparkas och såg att ni har den modell jag är intresserad av. Har kollat på Taigas hemsida men hittar inget liknande, vet ni om de tagit bort dem ur sortimentet och ersatt med nåt nytt? Gillar att de är långa, har klara färger som verkligen syns och framför allt – reflexen! 🙂

  1. Jag tror att den jackan är ersatt med något annat. Du har helt rätt ang färgerna.

   Det finns en annan jacka som säljs i Kiruna, Svenska VIP. Samma företag som Team Sportia i Kiruna. De är bruna/svarta om de inte fått någon nu färg. Supervarma.
   Jag TROR vi betalade 5000kr/set. Jacka+byxa. Nu snackar vi VARMA kläder!

   Jag kommer att skriva test på de setten också senare. Så mycket jag vill skriva om men mitt eländige dygn har bara 24 timmar!!!
   😉

   1. Bruna och svarta? Hm… Det är ju det färgglada och enorma reflexer jag är ute efter 😉 Och värme såklart, så vi kan vara ute mycket, mycket mer. Ser fram emot nya omdömen, det är så smidigt med bra sådana när man letar själv 🙂

    1. Färgglada kläder gör sig bra på bild oxå så jag ser också med fördel att kläderna har färger.
     Men ibland så är funktionen viktigare än färg…ibland alltså…
     😉

     1. Ähh, jag fastnar så sällan på bild ändå, så det kvittar 😉 Men att vandra längs vägar i skogen i jacka+byxa i brunt och svart känns lite… risky. Den enda Taiga jag hittat som ser någorlunda likadan ut (förutom färgen dårå) saknar reflexer helt, och det funkar ju inte bland älgjägare och galna bilister. Eller, funkar gör det ju – frågan är bara hur länge 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *