Kirunas slädhundsseminarium.
Dr. Jerry Vanek (USA) föreläste om stretching och massage samt om vatten. Åter igen fick jag bekräftat hur viktigt det är att man tar på sina hundar. Att man känner hur de känns i pälsen, i musklerna osv. Att man får en känsla för hur hunden är i normalt läge. Mår hunden sedan dåligt så upptäcker man snabbare att någonting inte står rätt till. Dessutom var han en mycket underhållande föreläsare med snabba skämt inbakat i allt så det var bara att hålla sig vaken… När det sedan gällde vatten så var det en bra sammanfattande genomgång av hur hunden förlorar vatten och hur man tillför vatten. Vatten är så viktigt att det är bra att höra det gång på gång.
Milos Gonda (Slovakien) var en riktig höjdare att lyssna på. Hela hans historia om hur han börjat köra hund, kommit till norra Sverige, hur han tränar m.m. Helt klart en inspirerande föreläsning. Behållningen här var att man ska gör det bästa utifrån det man har!
Milos kör turister och tävlar med samma hundar för att det är just de hundarna han har! Han betonade också vikten av att aldrig köra på maxfart och att mittlinan alltid skall vara sträckt. Han pratade också om fördelarna med att köra turister. Att hundarna blev fysiskt och mentalt starka, ofta flera pass per dag med nya situationer samt att man verkligen har tiden att jobba med hundarna.
Hans Gatt (långdistansförare från Canada) pratade första dagen om lösträning med hundarna. Imponerande hade han löstränat med upp till 65 Alaskan Huskies samtidigt men att en optimal grupp var runt 10-12 hundar per tur. All denna lösträning bidrar enligt honom till en radikal minskning av skador hos hundarna. Han betonade även vikten av att aldrig köra slut på hundarna under en träningstur samt att alltid ge hundarna trevliga upplevelser. Nästa dags föreläsning började han att betona hur viktigt det är att som förare tränar själv! Hur viktigt det är att man äter rätt och bra under tävlingar m.m. Därefter slängde han fram sin imponerande träningsdagbok på bildskärmen! Här handlade det absolut inte om att mörka distanser eller skador hos hundarna. Allt stod att läsa för oss alla. Generöst och ödmjukt. Hans förespråkade också hur viktig vilan var. Han har nog ett lite annat träningsupplägg än många av oss i Skandinavien. Han löstränade sommar och början av hösten samt hela säsongen. Först i Oktober kom hundarna in framför fyrhjulingen. I november blev turerna på snö direkt ca 70 km+8 timmar vila + 70 km. Sedan tre dagars vila och ut igen.
Roger Dahl (Norge) pratade första dagen om hur han har sina hundar, kennelrutiner, träning osv. Andra dagen berättade han om sitt senaste Finnmarkslöp som han vann. Under tävlingen hann han mista en hund och tappa spannet flera gånger. Måste ha varit en känslomässig berg o dalbana utan dess like…
Tim White (USA) berättade mest om slädhundshistoria. Mycket gamla bilder och intressanta anekdoter. Tim är en person som kan mycket om slädbyggnad och utrustning. Jag hade hellre sett att han föreläste mer om t ex olika typer av slädar och kanske mer fokuserat på ett ämne.
Förutom föreläsarna så var det en utrustningsmässa. Slädar, hundmat, selar, koppel, karbinhakar, kläder och massor av annat. Kände man att pengarna brann i fickan så var det då inga problem att spendera dem där.
Åter igen kan jag konstatera att Kiruna Slädhundsklubb på ett proffsigt sätt arrangerat ett bra seminarium! Boka in i er kalendrar att ni skall till Kiruna under hösten 2013 för det har jag redan gjort!
Ett svar på ”Kirunas slädhundsseminarium.”