Infektion i Angels hundtass

Infektion i Angels hundtass

Angel_sövd
Här ligger Angel sövd hos veterinären.
För en vecka sedan, torsdagskväll, upptäckte vi att Angel, en av våra siberian huskys hade en rejält svullen tass. Vi hittade inga sår eller hål i skinnet. Till en början misstänkte vi att något ben i tassen kunde vara brutet. Det kan hända att en hund fastnar med en tå eller trampar snett på nått vis. Busrusningarna i rastgården kan ibland vara ganska tuffa.
Angel fick komma in och parkerade i soffan. Då märkte vi att hennes kroppstemp började stiga. Då jag tidigare har haft en siberian husky, Rasmus som 1999 dog av blodförgiftning. Ett litet sår, Juli månad dvs rötmånad. Såret satt på insidan av låret och var efter en liten fight mellan två hundar. Jag hade inte hittat det då jag gick igenom honom. Då jag upptäckte det fick han antibiotika av veterinären, dels i spruta men även i tablettform. Jag kommer så väl ihåg att veterinären var på väg hit på återbesök då jag pratade med henne och meddelade att jag var så glad för Rasmus var piggare. När jag lade på luren krummade han med ryggen och urin rann ut. Han dog mitt framför mig.

Nu, mitt i natten ringde vi till Gällivare distriktsveterinärs journummer. Med Ampivet VET hemma så påbörjade vi på veterinärens inrådan en antibiotika kur. På fredagsmorgon hade svullnaden minskat något men Stina styrde kosan mot Gällivare med hunden lastad i bilen för säkerhetskull. Angel måste ha fått in en sticka eller nått litet. Såret hade öppnat sig av sig självt, där huden var som tunnast. I Gällivare spolade såret ur och rengjordes nogrant. Nu är hon (hunden alltså och inte Stina) ordinerad Vetrimoxin VET som också är ett antibiotika, samt några dagar Rimadyl som är smärtlindrande och viktigast av allt vila i soffan…

Vi vistas oftast långt från närmaste veterinär då vi är på tur. När det gäller sår och framför allt om man får ett bitsår som inte blöder ska man vara vaksam. Ett blödande sår spolar nämligen ut bakterier. För sårvård på hund har vi oftast med oss tre olika läkemedel.
Streptocillin VET som är en antibiotika salva. Jag tror att den oftast används till kossors juver. Denna salva sprutar vi in i de tvättade såren. Bakterier dödas och såret läker snabbare.
Ampivet VET är ett bredspektra antibiotika. Det används vid infektioner i urinvägar, luftvägar, lokala sårinfektioner samt vid mag- tarminfektioner hos hund.
Bacimycin som vi köpt från Norge och är ett antibiotika pulver. Det har vi använt ibland då sår vätskar och inte riktigt vill läka. Vi använde det på svåra tassprickor mellan trampdynorna. Tyvärr får vi inte längre tag på detta. Är det någon som har idéer på liknande preparat så mottages det med största tacksamhet!

Ampivet VET är ett receptbelagt läkemedel. Om man har möjlighet att få det utskrivet till sina hundar så man kan ha det hemma och med sig på tur är det kanon. Man ska dock ta det mycket seriöst och inte använda det titt som tätt. Vi har som policy att helst alltid kontakta veterinär i första hand, informera om vad vi har att tillgå. Har vi påbörjat behandling kontaktar vi alltid veterinär i efterhand och kollar så det blivit rätt beslut.

När vi pratar sårvård så vill jag tillägga att vi aldrig själva syr ett sår. Risken är överhängande att man kapslar in en infektion så därför skall det alltid göras av en veterinär. Man kan möjligen knyta ihop hundhåren eller sätta en liten plåsterbit som gör att såret inte gapar.

Idag en vecka senare är Angel pigg och fortsatt parkerad i soffan. Hon hävdar med bestämdhet att detta kommer att ta tid. Inne får hundsockan sitta på helt orörd. Så fort hon närmar sig hundgården drar hon av den! Alltså…hon förblir inne ett tag till…

Skadad_hundtass
Här ser vi närbild på det tvättade såret. Det var mycket gult var inne i såret som spolades ut.

Läkemedel_för_hund
Här är de läkemedel vi försöker ha tillgång till såväl hemma som ute på tur. Från vänster har vi följande: Streptocillin VET, Ampivet VET samt Bacimycin.

Fugitives_angel
Angel är helt övertygad om att en soffaboende slädhund mår absolut bäst!

13 svar på ”Infektion i Angels hundtass

 1. Har ett sårpuder från Diafarm som inte innehåller antibiotika men fungerar mkt bra. Det innehåller Jod, Zink och lite Tannin. Perfekt till tassarna. Producerat i Norge vad jag vet. Det kan man ju använda lite mer sporadiskt är AB preparat.

 2. ”Min” Angel, fina flickan…Sköt nu om henne ordentligt för detta är i mitt tycke en kanonhund! Så bra Matti att du tar upp sådana ämnen, det visar att även slädhundar har ”männskors känslor” o ska pysslas om på bästa sätt. Bort med macho-stuket inom polarhundvärlden!!!! Tack…

  1. Jo, Angel är en bra hund på många sätt. Att hon sedan inte gillar mig, inte jobbar för mig, inte vill bli klappad av mig…ja hon rent av önskar mig nog bort från kenneln!
   Men vist…hon är en trevlig hund för Stina och andra tjejer! Alltså en ganska typisk tjej-hund!

   Matchostuk hör inte hemma då man arbetar med djur.
   Vill man hävda sig och sin ringa storlek på.. div utrustning kan man springa marathon, röka cigaretter eller nått annat som inte behöver gå ut över djuren!

 3. socatylsalva kan också vara en idé. inget pulver men ändå… 🙂

  sen fick jag en smörja som var från england som innehöll antibiotika (misstänker att det är dopingklassat så har aldrig använt det) men den skulle vara för djävla bra enligt den jag fick det av. var en salva till ”bed sores” osv. jag får väl prova nån gång. minns inte namnet nu. grå burk med röd emblem. Ligger iaf i sjukvårdslådan!

  det jag alltid har hemma är streptocillin som tur är så är det ytterst sällan jag har skador så det blir en hel del med utgångna datum…

  1. Bra tips…skall kolla vad socatylsalva är.

   Doping prep…allt med antibiotika är nog dopingklassat. Abortsprutor lika så. Det är ju för att man inte skall köra sjuka hundar skulle jag gissa.
   Den där dopingsalvan…kan du inte testa den på farsgubben? 🙂

   1. Har inte sett socatyl på länge men har en i lådan.. vit pasta som torkar fast liksom.

    alicin är det 28dagars dopingkarens på. Jag började skriva en artikel till polarhunden om dopingklassning och vanliga preparat och hur man hittar i ATC-listan men skrev aldrig klart… men en del kommer man ihåg 😉
    HD-röntgen är 7-28 dgr karens beroende på sederingspreparat. Ögonlysning oftast 7dgr ibland 28… Undrar just hur många utställare som har koll på det..! vill man jävlas kan man kolla sånt på hunddata. haha.

    1. Kan du inte skriva det till PH? Jag tycker att det behövs artiklar i den tidningen som vi kan lära oss något av!!!
     Det tror jag är räddningen för tidningen. Skriv kära du…skriv!
     🙂

 4. streptocillin är en räddare… jag har den med svart ettikett från norge. jättebra! fick en kartong med såna utskrivna från min vet där, den är lite starkare än den svenska, och har nog räddat mig från många infektioner här gissar jag.. det där andra låter intressant! Bra tips här som vanligt. 🙂

  1. En gäst som jag hade som fick ett snöankare en cm in i sitt ben övervägde att sätta det på sig. Efter en koll så visade det sig att man skall INTE använda det på gäster, guider, hundförare eller annat löst folk!

   Annars är det kanon som du skriver. Som tur är så är det sällan man behöver det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *