Tack Harry Macfie för dina verk

Tack Harry Macfie för dina verk

Lägereldar längesedan
Lägereldar längesedan av Harry Macfie
Ett grönt litet tjockt kuvert låg där i botten av brevlådan. I handen vägde det sådär lite halvtungt. Avsändaren var ett antikvariat utanför Sundsvall. Lycka… nu hade ännu en bok kommit efter höstens shopping il på bokbörsen. Ofta kommer böckerna vackert inslagna med frimärken och handskrivna adresser. Nostalgi.

Harry Macfie heter författaren och legenden. Titeln på boken är ’Lägereldar längesedan’. En riktig klassiker som man bara måste läst om man är intresserad av hundspann, kanotpaddling och trapperliv. Denna bok är i princip nyskick och kostade hela 24 riksdaler samt tre tior i frakt. Vad kostar en Kalle Anka tidning egentligen?

Såhär börjar boken…
’Spåret vi följde sträckte sig som ett slingrande band, nedtryckt i det vita täcket till väl ett par fots djup av snöskor, hundar och toboggans. Hundarnas ryggar voro i jämnhöjd med snön på båda sidor av spåret, där granarna dignade och ungbjörkarna stodo böjda som bågar under snömassorna. Stigen var hård och den tungt lastade toboggan kved och böjde sig, där den följde trampdynornas långa rand in genom ödemarken.’

Jack London satt på en bar och skrev sina böcker. Harry Macfie levde där ute i markerna och vet vad han pratade om. Har du inte läst boken så grattis till några kvällars trevlig läsning! Har du läst boken så vet du vad jag pratar om. Kolla gärna på andra böcker av Harry Macfiesom Wasawasa, Förväl Falcon lake osv.

Lägereldar längesedan
Boken är i princip i nyskick och det för 24 kronor.

11 svar på ”Tack Harry Macfie för dina verk

 1. Kul! Har inte läst något av honom – spännande att ha det kvar!
  Håller med föregående inlägg på FB om Sten Bergmans bok, den är också bra o den läser jag om någon gång då och då. Tack för boktipset 🙂

 2. Jeg kjøpte flere bøker av Harry Macfie på antikvariatet i Luleå, de kosta bare noen tiere!
  Jeg kan også anbefale Helge Ingstads ”Pelsjegerliv”. Det er samma stilen, men faktisk bedre enn Macfie syns nå jeg, men så er jeg jo norsk også!

  (jeg forsøkte å legge inn et bilde av tittelbladet her, men blogen tar visst ikke bilder i kommentarfeltet)

  1. ’Pelsjägarliv’ är oxå en kanonbra bok trots att den är skriven av en norrman…
   😉
   Jag har ingen aaning om hur man ska ordna så att man kan lägga in bilder här på kommentarerna…?
   / Matti

 3. har hört att böckerna är bra menhar tyvärr aldrig läst nån men däremot är jag ägare av en äkta numrerad kanot som är tillvekrad av MacFie, tyvärr hänger den uphängd i ett logtak och ite varit i vatten under de 48 år vår familj ägt den……lite sorgligt

 4. I maj bär det för andra gången iväg till trakterna kring Golovin, Dexter House och Neukluk/Fishriver däe Harry och Sam vistades.

 5. Harry Macfie är den överlägset bäste skildraren av pälsjägares och guldgrävares liv i Kanadas och Alaskas vildmarker under 1900-talets första hälft, vida bättre än Jack London. Hans tolkningar av naturens skiftningar under olika årstider är svåröverträffade liksom hans beskrivningar av eskimåernas seder och bruk. Äventyren är enormt spännande och de är sanna!
  Jag läste alla hans böcker redan i tidiga tonår och de sitter som berget i minnet än i dag.

  1. Håller med. Läste Lägereldar längesen som barn och glömmer den inte. Vi hade den i bokhyllan därhemma. Ska försöka hitta den antikvariskt. Nu är jag 71 år gammal. MVH Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *