Dispenser och tillstånd för Laponia

Dispenser och tillstånd för Laponia

Laponia_hundspann_sarek
Med hundspann igenom Alkavagge i Sareks nationalpark, vintern 2016.
Idag har vi varit på ett möte som Länsstyrelsen kallade till. Man önskade att höra hur vi som turistentreprenörer upplever hur detta fungerar med tillståndsgivning m.m. i Laponiaområdet. Naturvårdsverket och Laponiatjuottjudus (förvaltningsorganisationen) var även de på plats för att svara på frågor och ta in synpunkter.

Samtalen var öppna och friska. Det ventilerades om missnöjen, visioner och vi fick även svar på en hel del frågor. Från besöksnäringen var det entreprenörer från Abisko ner till Västerbotten. Strongt jobbat att resa så långt för att vara med och påverka!

Sedan några år tillbaks skall Laponiatjuottjudus arbeta med en strategi för besöksnäringen i området. Detta arbete har man knappt påbörjat trotts att det pratats om detta i mer än tre år nu. Under tiden har det istället införts restriktioner för oss som arbetar som guider i området. Främst kan vi se restriktioner för hundspann. Detta har man gjort helt utan att påvisa att vi som kör med tillstånd faktiskt har utgjort någon störning/slitage på området.

För de kommersiella turerna blir detta extremt tydligt då vi klart kan se hur vissa företag försöker kringgå reglementet. Höjden av fräckhet var kanske förra våren då hundspannsförare togs av polisen då det tjuvfiskade inne i nationalparken. Detta slår givetvis mot oss som försöker arbeta långsiktigt och seriöst. Nu känner jag faktiskt att jag börjar bli riktigt less på att det är vi seriösa som snällt står med mössan i handen som får backa. Detta på grund av antaganden och inte baserat på fakta. Nu vill jag se att man börjar arbeta med forskning och kartläggning av om turismen stör i området och i så fall vart, när, hur och av vem. Det måste vara fakta som skall gälla!

Vad som är viktigt att komma ihåg är att detta är ett utvecklingsskede! Jag upplever trotts allt att alla vill väl och att alla vill hitta lösningar. Vi får nog alla helt enkelt acceptera att saker inte är helt perfekta just nu och försöka ha lite is i magen också, men en myndighetsprocess är så fruktansvärt segdragen så man hinner ju somna innan den ens är påbörjad.

2 svar på ”Dispenser och tillstånd för Laponia

 1. ´Tyvärr hänger inte myndigheterna med i utvecklingen. Det finns företag som öppet redovisar sin verksamhet i bla Sarek, bl.a guidade turer. Jag har varit i kontakt med lst och försökt få reda på vilka som har tillstånd men ännu inte fått något svar.

  Tänkte för något år sedan själv söka tillstånd men skippade planerna då jag fick så luddiga svar av lst. De ville ha in pengar först innan de alls tittade på min ansökan. De svarade inte ens på frågan om det överhuvudtaget gick att få tillstånd.

  Är också tveksam om det finns någon fungerade tillsyn i dag??

  1. Hej Kalle!
   Det går framåt sakta men säkert. Folket på Länsstyrelsen har inte heller de tillräckligt med resurser för att arbeta långsiktigt. Detta i sin tur är ju styrt uppifrån med hur Sverige prioriterar olika saker.
   Att det har kostat att söka är ju inte så konstigt. Det var inte heller några fantasibelopp utan endast runt 1500kr/ansökan om jag inte mins fel. Det fungerar ju på samma sätt om man skall ansöka om att slippa använda hjälm vid skoterkörning eller liknande…

   Ta kontakt med Lst och LaponiaTjuott. och kolla. Kanske dags för ett nytt försök.
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *