Browsed by
Etikett: Reparation

Utrustning av kanadensaren

Utrustning av kanadensaren

Airbags_fästöglor_kanadensare_6
Praktiska fästöglor på insidan av kanoten är ofta mycket användbart.
Med borrmaskinen, måttband och en viss tveksamhet har jag gått lös på två av våra Mad River Explorer kanadensare. Tanken är att förse kanoterna med sk. Airbags som gör att de flyter högre i vattnet vid en eventuell kapsejsning. För att fästa dessa behöver man lite öglor på kanotens insida.

Man borrar helt enkelt hål i kanoten längs relingen. Jag valde att sätta hålen med 10 cm avstånd ca 1,5 cm under relingen. Man skall borra så högt som möjligt av naturliga skäl. Igenom dessa hål trär man sedan ett rep. Här valde jag att borra med en 4,5 mm borr och använder ett 4 mm tunt polyestesnöre som tål drygt 400 kg. På insidan av kanoten trädde jag på en tunnare plastslang som är ca 15 cm lång. Detta gör att på kanotens utsida är snöret sträckt och på kanotens insida får man en fin rad av fästöglor.

Airbags finns i olika storlekar. Till dessa touringkanoter har jag valt en mindre variant som kan placeras både i front och akter. Det finns även stora airbags för kanotens mittsektion om man ex skall paddla fors. För vanlig turpaddling behöver man dock mittsektionen för packningen. På lämpligt avstånd limmade jag även fast en D-ögla i botten på kanoten. Här ska man vara noga med vilket lim man använder beroende på vilket material kanoten är gjord av.

Öglorna kan sedan användas till att ankra fast kameraväskan, vattenflaskan eller för att som här spänna ner en airbag. Sedan så är det ju olika skolor om man skall ha lasten surrad i kanoten eller om den skall ligga löst i egna flytande kollin. Då öglorna verkar fungera bra så blir det till att fortsätta monteringen på resten av våra öppna kanadensare. Blev både snyggt och praktiskt. Men först tror jag att jag måste ut en vecka och provpaddla en tur…

Airbags_fästöglor_kanadensare_1
Borrmaskin, märkpenna, linjal, rep, plastslang, tändare och en kniv. Svårare än så är det inte.

Airbags_fästöglor_kanadensare_2
D-ringar kan limmas både i kanotens botten men även på sidor m.m. om man hellre önskar sådana.

Airbags_fästöglor_kanadensare_5
Repet säkras med fördel med en liten bricka på insidan.

Airbags_fästöglor_kanadensare_4
Hålen ligger högt över vattenlinjen och är i det närmaste fyllda av repet så vatten skall inte kunna komma in där.

Airbags_fästöglor_kanadensare_3
En airbag monterad i kanotens akter.

Torparliv och värmebölja

Torparliv och värmebölja

Torparliv_värmebölja_1
Kanoterna undanplockade för denna säsong.
Värmen i Lappland är ett faktum. Onormalt? Knappast. Väder är varierande helt naturligt. Däremot så tillhör det vår natur att förfasa oss över det extrema vädret som vi alltid tycks ha just nu. Har ni någonsin hört någon säga nått liknande inne på den lilla butiken i byn: ’Jiiesses vilket grymt normalt väder vi har i år!’.

Värmen och en träningsfri dag gav oss lite tid att plocka på vår lilla gård. Någon släde kvar att fixa, massor av skrot till återvinningen. Flytta lite brädhögar och annat som var tvunget att fixas innan snön kommer på riktigt. Snart är vi kanske redo för vintern.

Min lilla mor är uppe från Jämtland. När föräldrarna bor så långt borta så är man oftast inte på samma plats när någon fyller år. Alltså blev det tårta idag för redan missade födelsedagar och för eventuellt missade födelsedagar i framtiden. Nu han jag inte fota tårtan pga diverse tårtsugna syskonbarn.

Torparliv_värmebölja_2
Vissa skruvar kan man inte skruva upp. Då får man lösa det på annat sätt.

Torparliv_värmebölja_3
Ugnsstekt falukorv är riktig torparmat.

Multitången Gerber Suspension testad

Multitången Gerber Suspension testad

Gerber_multitool_2
Gerber Suspension.
Multitången Gerber Suspension kan vi nog säga att vi verkligen har hårdtestat! Både Stina och jag har haft en varsin sådan tång som hängt med på turer både i skog och fjäll under de senaste 5-7 åren. Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag köpte den så det säger ju en hel del.

Gerber Suspesion är en 255 gram tung tång med lite fällverktyg, mycket likt de flesta andra multiverktygen på marknaden. Den ligger skönt i handen och är dessutom snygg att titta på. Priset är dessutom överkomligt.

Kniven som sitter på är ingen superkniv. Den måste för det första slipas om redan från början för att man skall få det bettet i eggen som man önskar av en kniv. Inte heller det är något speciellt för de flesta knivar som man köper idag. Däremot så är den lite svår att få riktigt vass. Denna kniv får man nog se som en reservkniv helt enkelt. I min friluftsutrustning ingår det alltid en riktig slid- eller fällkniv. En positiv överraskning är däremot den sågtandade kniven. Den är en riktig höjdare när man skall kapa rep och snören.

Sax och lite olika skruvmejslar hittar man också bland fällverktygen. De är spärrbara så man kan arbeta hyfsat bra med dem. Man kan aldrig jämför dessa med exempelvis en lös, riktig skruvmejsel. Hur som helst så har dessa hållit förvånansvärt bra. Konservöppnaren är nog den del som jag komiskt nog har haft absolut flest nyttotillfällen för.

Tången är ganska funktionell och bra så länge den håller. Den saknar dock vridstyvhet och skevar därför mycket lätt. Jag har under årens lopp haft två haverier där tången helt enkelt har gått av. Då är i och för sig våra tänger ganska mycket använda. Gerber utlovar livstids garanti och de har varit mycket tillmötesgående måste jag säga. Nya tänger har levererats men det hjälper ju inte för stunden när man behöver en tång. Man får helt enkelt använda tången lite försiktigt och då funkar den, eller köpa en med bättre kvalité.

Ska man då köpa Gerber Suspension? Frågan är hur mycket pengar är du villig att lägga på ett multiverktyg? Betala mer och kvalitén kommer troligast att bli bättre. Gerber Suspension får du för ca 350 kr vilket måste anses som ganska lågt pris. Undersök dock marknaden innan du köper ett multiverktyg. Till exempel så har Leatherman flera intressanta tänger både prismässigt och viktmässigt.

Gerber_multitool_3
Hopfälld är den liten och smidig som de flesta multitänger är. Dessutom är denna Gerbern ganska snygg.

Gerber_multitool_4
Knivar, lite olika skruvmejslar, en liten värdelös såg, sax och en värdefull konservöppnare. Det ryms ett och annat i denna tång. Även det inget annorlunda än de flesta mutitänger på marknaden.

Gerber_multitool_5
Gerbern har en ganska bra låsmekanism för verktygen.

Gerber_multitool_1
När man står på fjället och behöver verktyg värdesätter jag kvalitén högre än priset. Mitt nästa multiverktyg blir inte en Gerber Suspension.

Acron kanadensare tillfixad

Acron kanadensare tillfixad

Acron_solo_kanot_1
Acron Solo är utan tvekan ögongodis.
Acron Solo heter en kanadensare som jag köpte förra hösten. Den hade inte använts på några år och var ganska illa åtgången. Trärelingen och även skrovet var delvis täkt av lavar. Kanoten lades på förvaring över vintern. Den blev inte ens provpaddlad innan isen tog sitt grepp om sjön. Här kan ni se bilder på Acronkanoten från förra hösten.

I vår har den monterats isär i sina beståndsdelar. Del för del har slipats, tvättats och oljats. Kan jag avsätta tid till sådant är det riktigt roligt och meditativt. En renoverad kanot, hundsläde, ryggsäck eller vad det nu kan vara får en helt annan känsla än när man köper nytt. Dessutom så får man möjlighet att förbättra och man lär känna sin utrustning på ett bra sätt.

Kanotens skrov är av glasfiber. Tipsen var många då det gällde att tvätta det. Båtschampo, oxalsyra testades men tillslut så stod jag där med en tvättsvamp och en flaska diskmedel. Helt klart effektivast om än arbetskrävande. Dessutom så vill jag helst inte ens veta hur miljöfarliga alla dessa tvättmedel är.

Alla trädetaljer plockadeslös från kanotskrovet, slipades och oljades sedan pånytt. Jag har målat dem med linolja utspätt med balsamterpentin. För att få en lite mörkare nyans samt att stoppa alla angrepp av lavar så satte jag även i en skvätt tjära (10-20%). Detta har sedan fått torka riktigt mellan varven. Uppskattningsvis är allt oljat 3-5 varv. De sista varven var utan tjära och endast linolja med balsamterpentin.

Kanoten är nu färdig. Den skall utrustas med lite bäröglor och få ett eget bärok. Skrovet blev vackert gräddvit och det i kombination med trädeltaljerna är riktigt ögongodis för en kanotist. Trädetaljer på kanoter är helt klart snyggt men kräver en del underhåll. Dessa skall oljas årligen, den måste förvaras torrt osv. Tidigare har jag fixat till en Mad River Freedom som även det är en solokanadensare. Den har hållit sig bra men kräver även den fortsatt omvårdnad.

Acron Solo kommer vi nu att testpaddla de så får ni veta vad vi tycker om den. Det lilla jag än så länge har haft den i sjön så upplever jag den som pigg och snabb. Det är inte förvånande då Acronkanoter är kända för att vara snabba. Nu ser jag fram emot en sommar med fina kanotfärder.

Acron_solo_kanot_6
Denna kanot var utan tvekan i behov av lite omvårdnad.

Acron_solo_kanot_3
Slipa, skrapa och olja.

Acron_solo_kanot_4
Linolja, balsamterpentin och skvätt trätjära kan göra underverk.

Acron_solo_kanot_5
Trä är verkligen vackrare än plast…

Acron_solo_kanot_2
Smäckra fina linjer. En riktig prinsesskanot.

Majdagar och torparliv

Majdagar och torparliv

Midnattsol_torparliv_1
Solen vill aldrig gå ner och nätterna är fantastiska. Denna bild är från Linaberget och i nordvästlig riktning runt midnatt. Lilla Lule älvdal.
Dygnsrytmen är helt upp och ned nu när midnattsolen gör sin entré här i Lappland. Dagarna har varit stekheta medan kvällar och nätter är svala och sköna. Det blir ofta någon middagslur, sena nätter och inte allt för tidiga mornar.

Slädar lagas och varenda bult och knut kontrolleras. Allt kommer som vanligt att vara tipp topp inför den kommande vintern. En tik är här på besök för att bli parad och en av våra egna tikar skall även hon paras. Ska fixa några bilder så kommer mer info om det senare. Dessutom så är det ett flertal projekt på gården som vi gärna skulle sjösätta och göra klart. Men sist och inte minst så skall man hinna med att vara torpare vilket innebär kaffedrickande och avkopplande vilopauser på köksoffan.

Livet är ganska härligt men… Som vanligt på våren så går allt så snabbt. Plötsligt är snön borta och man hinner knappt kippa efter andan förens sommaren är här. Lapplandsvårarna som är så vackra men ack så snabba!

Midnattsol_torparliv_2
Alla knytningar och bultar kollas på alla slädarna. Sedan skall de målas med linolja, tjära och balsamterpentin.

Midnattsol:torparliv_3
Myggens frånvaro är uppskattad när man skall fixa och dona.

Midnattsol_torparliv_4
En torpare bör ta regelbundna vilopauser. Det tillhör en torpares kulturarv som skall föras vidare…