Björnspaning med resultat

Björnspaning med resultat

Björnspaning_3
Pärlälven flödar och det trotts att den riktiga snösmälltningen i fjällen kanske inte riktigt har kommit igång.
I veckan så hoppade vi in i Landcruisern och rattade västerut. Under dessa ljusa försommarnätter är det fint att färdas i makligt takt längs alla de skogsvägar som vi har. Under den tidiga våren ska man vara lite försiktig med alla dessa vägar då de är ganska mjuka och körs lätt sönder. Nu har det dock torkat upp riktigt fint även om det ännu flödar mycke vatten i våra älvar och bäckar.

Under nattens bilfärd såg vi ett stort antal renar. Vinterns snöförhållanden och det faktum att det faktiskt ännu är vinter uppe på fjället har gjort att ett stort antal renar har blivit kvar nere i skogslandet. En älg, massor av fågel och en björnhona med två fjolårsungar blev viltsafarins resultat. Av björnarna såg vi bara rumporna som drog iväg likt en avlöning in i skogen.

Vi såg även ett stort antal, 30-40stycken, tjäderhönor. Just tjäderhönorna är ganska intressanta. Under loppet av två nätter så har de i det närmaste försvunnit från våra vägar! Enligt en bekant så har de nu lagt ägg och just denna äggläggning tycks vara mycket synkroniserad. Orsaken är att kläcks det en stor mängd tjäderkycklingar inom loppet av ett par dagar så ökar chanserna att några skall undgå att bli uppätna. Det är exakt samma med renen som även den föder relativt samtidigt inom flocken.

Björnspaning_1
National Geographic LIVE.

Björnspaning_4
När solen sjunker strax under horisonten färgar den molnen vackert rosa-lila. Nordlandet fortsätter att leverera!

Björnspaaning_2
Tjäderhöna på promenad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *